Top 10 Beste Boeken

Top 10 Beste Boeken ooit – Nederlandse Literatuur

Het lezen van een boek is van veel mensen een hobby. En dat is niet zo gek, het werkt ontspannend en is bovendien erg leerzaam. Toch lezen we het met z’n allen steeds minder. Sterker nog, inmiddels schijnt de Nederlandse jeugd één van de slechtste leesvaardigheden van Europa te hebben.

Zeker niet iets om trots op zijn, maar ergens ook wel weer verklaarbaar. De opkomst van digitale toepassingen en sociale media zorgt er namelijk voor dat we snel zijn afgeleid en veel alternatieven hebben. Het gevolg is dat we geen tijd nemen voor het lezen van de beste boeken ooit. Zonde als je het ons vraagt, want er zijn zoveel geweldige boeken geschreven. En sommige daarvan behoren zelfs tot de beste Nederlandse literatuur aller tijden.

Wat zijn de Beste Boeken ooit?

We mogen absoluut trots zijn op de Nederlandse literatuur. In de loop der tijd zijn er immers ontelbaar veel goede boeken uitgegeven in ons land. Middels deze lijst van de top 10 beste boeken willen we jullie daar graag kennis mee laten maken. Misschien krijgen we dan automatisch ook meer mensen (inclusief de jeugd) weer aan het lezen! In ieder geval kunnen we proberen om antwoord te geven op de vraag “wat zijn de beste boeken ooit?”.

Voor het samenstellen van de top 10 lijst met beste boeken, hebben we toplijsten op de websites zoals Wikipedia en BoekMeter.nl geanalyseerd. Het resultaat is een handig overzicht van de top 10 beste boeken ooit. Op basis hiervan kan je te weten komen waar de beste boeken aller tijden over gaan en waarom ze zo goed zijn.

Tenslotte kan je zelf besluiten om één of meerdere boeken uit de top 10 beste boeken ooit daadwerkelijk te gaan lezen. Wij kunnen je dat alleen maar van harte aanbevelen.

De Top 10 van de Beste Boeken ooit

Hier volgt de lijst van de top 10 beste boeken ooit. Mocht je een nieuw boek willen lezen en één van deze tien beste boeken kiezen, dan weet je zeker dat je niet teleurgesteld wordt. Zou je meer willen lezen? Of lees je al regelmatig en ben je toe aan een nieuw beste boek? Met deze beste boeken ooit zit je altijd goed. Ook bijvoorbeeld als je verplicht op school een boek moet lezen voor je Nederlandse literatuurlijst.

#10 – Multatuli – Max Havelaar (1860)

Herken je de naam Eduard Douwes Dekker? Bijna iedereen kent deze beroemde auteur wel. Sowieso onder de naam van Multatuli.

In 1860 kwam de roman “Max Havelaar” van deze schrijver uit. Dit verhaal gaat over een man die in opstand kwam tegen het corrupte regeringssysteem van Nederlands-Indië. “Max Havelaar” is dan ook één van de meest belangrijke en beste boeken ooit uit de Nederlandse literatuur op het gebied van historische waarde. Het heeft namelijk een grote invloed gehad op de koloniale politiek.

Max Havelaar (1860)

✅ Historisch meesterwerk
✅ Fantasierijk en spannend
✅ Informatief en leerzaam

Max Havelaar (1860) bij Bol.com

Daarnaast is het erg bijzonder dat “Max Havelaar” een ruime eeuw later nog steeds enorm actueel is. Bovendien is het boek in 1976 verfilmd, waarmee het gehele verhaal nog sterker eindigt als een soort werkelijkheid.

#9 – J. Bernlef – Hersenschimmen (1984)

In het boek “Hersenschimmen” ben je getuige van Maarten Klein zijn aftakeling. Maarten verandert langzaam van een gepensioneerde, gezonde man in een patiënt die 24 uur per dag zorg nodig heeft. Hij is namelijk een patiënt die lijdt aan dementie.

De roman is zeer ontroerend en gaat over angst, ouderdom, eenzaamheid en aftakeling. Het meest bijzondere aan dit verhaal is dat het geschreven is in de ik-vorm van de hoofdpersoon zelf. Daardoor maak je het proces van dementie echt van dichtbij mee en dat is heel ingrijpend.

Hersenschimmen (1984)

✅ Ontroerende roman
✅ Meeslepend verhaal
✅ Bijzonder inzicht in dementie

Hersenschimmen (1984) bij Bol.com

Absoluut dus geen licht boek wat je er even snel bij pakt om te lezen, maar zeker de moeite waard als je van een diepgaande leeservaring houdt.

#8 – Gerard Reve – De Avonden (1947)

De Avonden van Gerard Reve wordt als één van de belangrijkste en beste boeken in de Nederlandse literatuur beschouwd. Dit ondanks dat diverse collega auteurs en recensenten de nodige kritiek hebben op het boek.

Het boek is al meer dan vijftig keer herdrukt en gaat over de verstikkende saaiheid die Nederland doormaakte na de Tweede Wereldoorlog. Frots van Egters speelt de hoofdrol in dit boek en tijdens het lezen leef je echt helemaal met hem mee.

Overigens is het boek ook verfilmd, waarin acteur Thom Hoffman de hoofdrol speelt.

De Avonden (1947)

✅ Klassiek naoorlogs Nederland
✅ Originele verhaallijn
✅ Humoristisch geschreven

De Avonden (1947) bij Bol.com

#7 – Kader Abdolah – Het Huis van de Moskee (2005)

Het Huis van de Moskee is geschikt voor een groot en breed leespubliek. De auteur staat dan ook bekend als een ware vertelkunstenaar. In dit boek lees je wat moslimfundamentalisme teweegbrengt. Je leest niet alleen hoe terreur diverse landen te gronde kan richten, maar ook wat het doet met de verstandhoudingen van mensen onderling.

Het Huis van de Moskee (2005)

✅ Actueel verhaal
✅ Verrassend geschreven
✅ Over moslimfundamentalisme

Het Huis van de Moskee (2005) bij Bol.com

#6 – J. J. Voskuil – Het Bureau (1996-2000)

Hoewel de titel anders doet vermoeden, is “Het Bureau” toch echt één van de beste boeken die bekend staat als het meest omvangrijke. “Het Bureau” bestaat namelijk uit maar liefst zeven delen. Van begint tot eind: “Meneer Beerta”, “Vuile Handen”, “Plankton”, “Het A.P Beerta instituut”, en ook “Weemoedigheid”, “De Afgang” vervolgd door “De Dood van Maarten Koning”.

Het Bureau (1996-2000)

✅ Boekenreeks van 7 delen
✅ Grappige verhalen
✅ Vanuit de ogen van een wetenschapper

Het Bureau (1996-2000) bij Bol.com

Toen er destijds nieuwe delen van de boekenreeks uit kwamen, rende de mensen massaal naar de boekenwinkel om deze in hun bezit te krijgen. Bij het lezen van deze boeken kruip je volledig in de huid van de wetenschapper Maarten Koning. Hij werkt op het P.J. Meertens-instituut en is Voskuil (de schrijver) zijn alter ego.

#5 – Thomas Rosenboom – Publieke Werken (1999)

In dit boek word je mee terug genomen naar 1888. Thomas Rosenboom laat je lezen over een historische gebeurtenis in Amsterdam. Vioolbouwer Walter Vedder, de hoofpersoon uit het boek, wilt arme veenwerkers uit die tijd bijstaan.

Hij spant een rechtszaak aan tegen het Victoria Hotel, wat het gemunt heeft op zijn huis om een nieuw hotel te bouwen. Walter probeert met deze rechtszaak voldoende geld te bemachtigen, om de arme veenwerkers een nieuw leven te kunnen laten opbouwen in het beloofde land: Amerika.

Publieke Werken (1999)

✅ Fantasierijk verhaal
✅ Typische tijdsgeest
✅ Het huis bestaat nog steeds

Publieke Werken (1999) bij Bol.com

Het boek is op een intense manier geschreven. Hierdoor krijg je het gevoel tijdens het lezen dat je in dezelfde periode leeft. Daarnaast is het huis van Walter Vedder waarover het fictieve verhaal is geschreven, tot op de dag van vandaag zichtbaar. Het staat namelijk nog steeds naast het huidige Victoria Hotel in het centrum van Amsterdam, tegenover het centraal station.

#4 – W. F. Hermans – Nooit Meer Slapen (1966)

Het boek “Nooit meer slapen” vertelt over dromen. De missie van geologiestudent Alfred gaat vanaf het eerste moment al niet goed, toch gaat hij op expiditie in Noorwegen.

Door last van slapeloosheid door het afwijkende dag- en nachtritme maar ook de hoeveelheid muggen, komt Alfred er achter dat één van de expeditieleden informatie achterhoudt. Wanneer er dan ook nog een ongeluk gebeurd, kunnen we wel zeggen dat de expeditie mislukt is.

Nooit Meer Slapen (1966)

✅ Meesterlijk verhaal
✅ Gedetailleerd beschreven
✅ Alsof je er zelf bij bent

Nooit Meer Slapen (1966) bij Bol.com

Tenslotte maakt Alfred de balans op. Daarbij moet hij toegeven dat hij zijn vader, ook wetenschapper, niet heeft overtroffen. Bovendien leidt dit tot de nodige vraagtekens over Alfreds uiteindelijke bijdrage aan de wetenschap.

#3 – Nescio – De uitvreter, Titaantjes, Dichtertje (1918)

Onder de naam Nescio schreef J.H. F Grönloh het meesterwerk “De uitvreter”, “Titaantjes” en “Dichtertje”. Het zijn drie op zichzelf staande verhalen, maar in “De uitvreter” en in de “Titaantjes” komen dezelfde personen terug. De verhalen hebben dan ook gemeen dat ze op een overtuigende manier bizarre verhoudingen bloot leggen.

Een waarschuwing voordat je dit boek gaat lezen, de verhalen eindigen allemaal vrij dramatisch. Los van de schoonheid daarvan, kan het einde dus wat treurige gevoelens oproepen bij de lezer.

De Uitvreter, Titaantjes, Dichtertje (1918)

✅ Drie unieke verhalen
✅ Puntig en met veel humor
✅ Melancholische schrijfstijl

De uitvreter, Titaantjes, Dichtertje (1918) bij Bol.com

#2 – Harry Mulisch – De Ontdekking van de Hemel (1992)

De Ontdekking van de Hemel is één van de beste Nederlandse boeken ooit. Er wordt zelfs gezegd door recensenten dat dit het grootste werk van Harry Mulisch is. Het boek is destijds dan ook genomineerd voor de NPS publieksprijs en haalde in 1993 zelfs de shortlist AKO-literatuurprijs.

Los van dat dit boek enorm dik is, is het een psychologische, filosofische, avonturen en ontwikkelingsroman. Het verhaal is niet alleen bijzonder interessant maar ook erg goed leesbaar.

De Ontdekking van de Hemel (1992)

✅ Een allesomvattende roman
✅ Zeer uitgebreid en fantasierijk
✅ Voor selectief leespubliek

De Ontdekking van de Hemel (1992) bij Bol.com

Tenslotte is het boek in 2001 verfilmd, de regie is toen handen geweest van Jeroen Krabbe.

#1 – W. F. Hermans – De Donkere Kamer van Damokles (1958)

Dit boek is het meest gelezen boek van Hermans. Misschien heb jij dit boek al gelezen voor je Nederlandse literatuurlijst op de middelbare school. De grote vraag van dit boek is dan ook: Wat is er nu gebeurd? Osewoudt, de hoofdpersoon van het boek, denkt dat hij een rol van betekenis speelde in de verzetswereld. Toch ligt dit iets anders.

Wanneer Nederland bevrijd is, wordt Osewoudt ervan beschuldigt meerdere malen zijn land te hebben verraden. Zijn ervaringen kloppen dan ook niet met de waarheid. Osewoudt raakt al snel verstrikt in zijn eigen belevenis.

De Donkere Kamer van Damokles (1958)

✅ Spannend verhaal
✅ Intrigerende sfeer
✅ Blijvend populair onder jonge lezers

De Donkere Kamer van Damookles (1958) bij Bol.com

Overigens is het boek in 1963 verfilmd door Fons Rademakers onder de naam “Twee druppels water”.

Gepubliceerd in Top 10 categorie: Boeken