Top 10 Beste Dividend Aandelen Wereldwijd

Top 10 Beste Dividend Aandelen Wereldwijd

Beleggen en investeren in aandelen doe je voor het rendement wat het jou kan opleveren. Een belangrijke factor hierbij is het dividend. Dividend wordt door bedrijven, meestal vanuit de winst, uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Bedrijven kiezen zelf of, wanneer en hoeveel dividend ze uitkeren. De periode en hoogte van het dividend verschilt dus per bedrijf. Dividend aandelen van gerenommeerde bedrijven zijn vaak het meest populair onder beleggers. Zij hebben immers bewezen, dat ze over langere tijd een aantrekkelijk dividendrendement uitkeren. Maar welke bedrijven behoren eigenlijk tot de top 10 beste dividend aandelen wereldwijd?

Wat zijn de beste dividend aandelen wereldwijd?

Om de vraag “wat zijn de beste dividend aandelen wereldwijd?” te kunnen beantwoorden, kijken we naar een aantal criteria. Alle bedrijven met de top 10 beste dividend aandelen ter wereld moeten hieraan voldoen.

Loyaliteit – Welke bedrijven keren altijd dividend uit? En voor hoe lang doen ze dit al? Het gaat hier om de zogenaamde dividendhistorie en loyaliteit van dividend uitkeren.

Rendement – Welke bedrijven keren het meeste dividend uit? En hoe hoog is het gemiddelde dividendrendement? De hoogte van het dividend kan variëren van enkele tiende procenten tot volle procenten. Vanzelfsprekend speelt dit mee.

Periode – Welke bedrijven keren het vaakst dividend uit? En doen ze dit dan per maand, per kwartaal of per jaar? Bedrijven die meerdere keren per jaar dividend uitkeren, zijn meestal populairder onder beleggers.

Beleggen in de beste dividend aandelen wereldwijd

Voor beleggen in de beste dividend aandelen wereldwijd, wordt doorgaans gekeken naar risico’s ten opzichte van opbrengsten. In de regel geldt daarbij – hoe groter het risico, hoe hoger het (potentiele) rendement. Ook op dividend aandelen heeft dit betrekking.

Beursgenoteerde bedrijven die dividend uitkeren, doen dit om aandeelhouders tevreden te houden en te belonen voor hun vertrouwen in de bedrijfsvoering. Dit betekent dat je als aandeelhouder, per aandeel wat je bezit van het bedrijf, periodiek een bedrag als dividenduitkering op jouw beleggingsrekening ontvangt.

Echter zijn er ook bedrijven die dividend gebruiken als lokaas voor nieuwe investeerders of beleggers. Vaak beloven deze bedrijven torenhoge dividend uitkeringen, maar meestal zit daar een addertje onder het gras. Het uitzonderlijk hoge dividend gaat namelijk vaak gepaard met grote risico’s in de algehele bedrijfsvoering.

Het is dan ook maar de vraag of je daadwerkelijk het dividend ontvangt, en of het bedrijf überhaupt bestaansrecht heeft. Staar je dus niet blind op de hoogte van het dividend.

De top 10 van de beste dividend aandelen wereldwijd

Voor de top 10 beste dividend aandelen wereldwijd, hebben we bewust de aandelen geselecteerd, van bedrijven uit tien verschillende landen. Het gaat hier immers om de beste dividend aandelen ter wereld. Geografisch gezien zijn de beste dividend aandelen wereldwijd daar dus een representatieve afspiegeling van.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt jouw inleg verliezen.

#10 – Novartis – Zwitserland 🇨🇭

Het Zwitserse Novartis is één van de grootste medicijnproducenten ter wereld. Het hoofdkantoor van dit farmaceutische bedrijf zit in Bazel.

Novartis

Novartis produceert geneesmiddelen voor vrijwel alle segmenten. Van op recept in de apotheek en zelfzorg in de drogisterij, tot aan vaccins, contactlenzen en diergeneesmiddelen. Bekende merken van de producent zijn Voltaren en Ritalin.


✅ De laagste kosten
✅ Geen minimum bedrag
✅ Gratis €20 transactietegoed!

Novartis aandelen kopen bij DEGIRO


Sinds 1996 verhoogt Novartis elk jaar haar dividend. Aandeelhouders worden dus al langere tijd beloond voor hun vertrouwen in het bedrijf. Op moment van schrijven ligt de dividenduitkering zo rond de twee en een half procent (2,5%) per aandeel.

#9 – TSMC – Taiwan 🇹🇼

Taiwan Semiconductor Manufacturing, afgekort TSMC, is een Taiwanees bedrijf met haar hoofdkantoor in Hsinchu. Het bedrijf is één van de grootste producenten van halfgeleiders ter wereld. Halfgeleiders worden ook wel semiconductors genoemd. Het zijn in wezen essentiële onderdelen voor allerlei elektronica.

TSMC

Van alle wereldwijde activiteiten, is de markt in de Verenigde Staten een belangrijk onderdeel voor TSMC. Ze produceren bijvoorbeeld diverse halfgeleiders / semiconductors voor het Amerikaanse Apple. Dit maakt dat het bedrijf populair is onder veel buitenlandse investeerders.


✅ De laagste kosten
✅ Geen minimum bedrag
✅ Gratis €20 transactietegoed!

TSMC aandelen kopen bij DEGIRO


TSMC probeert elk kwartaal een constant dividend uit te keren. Tevens heeft het bedrijf voornemens om de dividenduitkering jaarlijks te verhogen, ten opzichte van het jaar daarvoor. Momenteel ligt het gemiddelde dividend van de afgelopen vijf jaar, zo rond de drie procent (3%) per aandeel.

#8 – Toyota – Japan 🇯🇵

Het Japanse Toyota is de enige autofabrikant in het lijstje van de top 10 beste dividend aandelen wereldwijd. Maar ze staan er niet voor niets in. Volgens de Fortune Global 500 is Toyota namelijk één van de tien bedrijven met de meeste omzet ter wereld. Dit maakt het bedrijf dan ook het grootste automerk ter wereld, op de voet gevolgd door Volkswagen.

Toyota

Vooral binnen de hybride en waterstof auto’s, is Toyota absolute koploper. Ze zijn marktleider op het gebied van deze aandrijflijnen. En met het oog op de verduurzaming van het wereldwijde wagenpark, is de verwachting dat deze markt alleen maar verder blijft groeien.


✅ De laagste kosten
✅ Geen minimum bedrag
✅ Gratis €20 transactietegoed!

Toyota aandelen kopen bij DEGIRO


Halfjaarlijks keert Toyota dividend uit aan haar aandeelhouders. Op het moment van schrijven bedraagt de dividenduitkering zo’n drie procent (3%) per aandeel. Dit rendement afgezet tegen de krachtige positie van Toyota in de automarkt, maakt het één van de beste dividend aandelen ter wereld.

#7 – Siemens AG – Duitsland 🇩🇪

Het merk Siemens ken je misschien wel van de huishoudelijke apparaten in bijvoorbeeld de keuken. Echter is dit slechts een klein deel van het Duitse bedrijf, met haar hoofdkantoor in München.

Siemens

Siemens AG is op grote schaal vertegenwoordigd binnen de industriële maakindustrie. Sterker nog, ze zijn daar de grootste in van Europa. Met de divisies industrie, energie, gezondheidszorg, infrastructuur en steden, fabriceert Siemens allerlei producten. Deze producten worden vervolgens voor verschillende industriële en technische doeleinden toegepast.


✅ De laagste kosten
✅ Geen minimum bedrag
✅ Gratis €20 transactietegoed!

Siemens aandelen kopen bij DEGIRO


Over de afgelopen zes jaar heeft Siemens haar aandeelhouders jaarlijks een gemiddeld dividendrendement van zo’n drie procent (3%) opgeleverd. Combineer dit met de groeimarkt waarop Siemens actief is, en je hebt één van de beste dividend aandelen in je beleggingsportfolio.

#6 – Sanofi – Frankrijk 🇫🇷

Sanofi is een Frans farmaceutisch bedrijf met haar hoofdkantoor in Parijs. Het bedrijf is vooral actief op de markt van geneesmiddelen op recept. Dit zijn de medicijnen die een dokter kan voorschrijven bij bepaalde klachten. Ze houden zich bezig met diverse aspecten van deze medicijnen zoals onderzoek, ontwikkeling, productie en marketing.

Sanofi

Overigens brengt de farmareus ook focus aan. Sanofi richt zich namelijk specifiek op farmaceutische gebieden zoals cardiovasculair, zenuwstelsel, diabetes, oncologie, trombose en vaccins.


✅ De laagste kosten
✅ Geen minimum bedrag
✅ Gratis €20 transactietegoed!

Sanofi aandelen kopen bij DEGIRO


Als we naar het dividend van Sanofi kijken, zien we dat ze de afgelopen jaren een gemiddeld dividend uitkeren van zo’n vier procent (4%) per aandeel. De uitkering van dit dividendrendement wordt jaarlijks bijgeschreven op de beleggersrekening van de aandeelhouders.

#5 – Rio Tinto – Australië 🇦🇺

Het Australische Rio Tinto is het op een na grootste metaal- en mijnbedrijf ter wereld. Het bedrijf bestaat al sinds de negentiende eeuw en heeft een rijke geschiedenis, met haar oorsprong in Spanje. Dat verklaart dan ook de Spaanse naam.

Rio Tinto

Vandaag de dag zijn de hoofdkantoren gevestigd in Melbourne en Londen. Vanuit daar wordt de winning en raffinage van verschillende soorten grondstoffen en mineralen aangestuurd. Hierbij kun je denken aan aluminium, koper en bijvoorbeeld diamant.


✅ De laagste kosten
✅ Geen minimum bedrag
✅ Gratis €20 transactietegoed!

Rio Tinto aandelen kopen bij DEGIRO


Rio Tinto keert reeds tientallen jaren onafgebroken dividend uit aan haar aandeelhouders. Ze doen dit namelijk al sinds 1992. Over de afgelopen tien jaar is het gemiddelde dividend vier procent (4%). Per aandeel is dat een mooi dividendrendement.

#4 – Royal Bank of Canada – Canada 🇨🇦

Een financiële instelling mag uiteraard niet ontbreken in de lijst van de top 10 beste dividend aandelen wereldwijd. We hebben gekozen voor de Royal Bank of Canada, in marktkapitalisatie de grootste bank van Canada.

Royal Bank of Canada

Er werken wereldwijd tienduizenden mensen bij de bank en ze hebben miljoenen klanten. Het hoofdkantoor van de bank is verspreid gevestigd in meerdere Canadese steden: Montreal, Ontario, Quebec en Toronto.


✅ De laagste kosten
✅ Geen minimum bedrag
✅ Gratis €20 transactietegoed!

RBC aandelen kopen bij DEGIRO


Het dividendrendement van de Royal Bank of Canada schommelt over de afgelopen jaren zo rond de drie procent (4%) per aandeel. Om de drie maanden wordt het dividend gestort op de beleggingsrekening van de aandeelhouders.

#3 – British American Tobacco – Verenigd Koninkrijk 🇬🇧

Dit Britse bedrijf is misschien wel het meest omstreden in de lijst van de tien beste dividend aandelen. Toch willen we Britisch American Tobacco erin opnemen, aangezien het in deze top 10 lijst echt om het beste dividend gaat. En precies dat zit wel goed bij het bedrijf.

British American Tobacco

De naam Britisch American Tobacco verklaart deels waar het bedrijf zich mee bezig houdt. Ze zijn actief in de tabaksindustrie en verkopen het meest aantal sigaretten ter wereld. Bekende sigarettenmerken die BAT verkoopt zijn Kent, Lucky Strike en Pall Mall.

Maar zoals iedereen inmiddels weet, is roken slecht voor de gezondheid en zelfs dodelijk. De sigarettenverkoop neemt daardoor al jaren af. Het bedrijf probeert dit te ondervangen met zogenaamde e-sigaretten, ook wel vapes genoemd. Deze zouden minder slecht moeten zijn en worden verkocht onder de merken Vype, Vuse en Glo.


✅ De laagste kosten
✅ Geen minimum bedrag
✅ Gratis €20 transactietegoed!

BAT aandelen kopen bij DEGIRO


Hoe controversieel ook, de omzet en winst van verkochte (e-)sigaretten zijn al jarenlang goed voor een hoog dividendrendement. Over de afgelopen vijf jaar keert British American Tobacco elk kwartaal namelijk een oplopend dividend uit. Op het moment van schrijven ligt het dividend zo rond de zeven en een half procent (7,5%) per aandeel.

#2 – Shell – Nederland 🇳🇱

Het Koninklijke Shell mag natuurlijk niet ontbreken in de top 10 van de beste dividend aandelen wereldwijd. Maar ook zonder het gevoel van nationale trots, verdient dit Nederlandse olie- en gasbedrijf een plek in deze lijst.

Shell

We kennen Shell natuurlijk allemaal van de rood, gele kleuren langs de weg. Echter doet het bedrijf veel meer dan het exploiteren van tankstations. en brandstof. Ze zijn namelijk in de hele energieketen van olie en gas actief, van de winning tot aan de levering.

Ook zetten ze steeds meer in op duurzame energiebronnen, zoals waterstof. De sterke positie in fossiele (oude) én steeds meer nieuwe brandstoffen, maakt Shell tot één van de grootste energiebedrijven ter wereld.


✅ De laagste kosten
✅ Geen minimum bedrag
✅ Gratis €20 transactietegoed!

Shell aandelen kopen bij DEGIRO


Wat betreft dividend heeft Shell een bijzondere staat van dienst. Decennia lang keert het bedrijf dit al uit, meestal per kwartaal. De afgelopen vier jaar lag het gemiddelde dividend rond de zes en een half (6,5%) per aandeel. Doorgaans geeft Shell met dit percentage het beste dividend van alle bedrijven in de energiesector.

#1 – AT&T – Amerika 🇺🇸

Het Amerikaanse AT&T is het grootste telecom bedrijf ter wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Texas. Het merendeel van alle telefoonnetwerken in Amerika, zijn in beheer van AT&T.

AT&T

Maar ook wereldwijd zijn ze een gigantische speler op het gebied van telecommunicatie. Dankzij de omvang, naamsbekendheid en groeiende sector, is het aandeel al jarenlang populair onder dividendbeleggers.


✅ De laagste kosten
✅ Geen minimum bedrag
✅ Gratis €20 transactietegoed!

AT&T aandelen kopen bij DEGIRO


AT&T heeft over een langere termijn steeds haar dividend verhoogd. Sinds 1985 is dit al het geval. Momenteel bedraagt de dividenduitkering ongeveer zeven procent (7%) per aandeel. Een prachtig rendement dus, wat al tientallen jaren onafgebroken wordt verhoogd.