Top 10 Beste Middelen en Tips tegen Hooikoorts

Top 10 Beste Tips tegen Hooikoorts

Zeker twintig procent van de Nederlanders heeft last van een allergie en jaarlijks stijgt dit aantal mensen met twee tot vijf procent. Men kan allergisch zijn voor van alles, maar ongeveer de helft van de mensen met allergie heeft last van hooikoorts symptomen. Hooikoorts is een allergie voor natuurlijke pollen, ook wel pollenallergie genoemd. Het is de meest voorkomende vorm van allergieën.

Veel gehoorde klachten en symptomen bij hooikoorts zijn branderige ogen, een jeukende (loop)neus, hevige niesbuien en benauwdheid. Pollen van grassen, bomen, kruiden en bloemen zijn doorgaans de boosdoener. Zij veroorzaken een overgevoeligheid van het afweersysteem, wat leidt tot de genoemde hooikoortsklachten.

Wat helpt het beste tegen hooikoorts?

Het antwoord op deze vraag is deels objectief en deels subjectief. Er zijn diverse middelen waarvan bewezen is dat die tegen hooikoorts helpen. Deze staan bovenaan de top 10 lijst.

Bovendien zijn er ook veel hooikoorts tips te geven. Deze staan wat lager in de top 10, omdat deze nogal persoonlijk zijn. Wat voor de ene persoon namelijk het beste helpt tegen hooikoorts, kan voor de andere persoon niets opleveren.

Iets om rekening mee te houden bij het lezen van deze top 10 beste tips tegen hooikoorts. We adviseren vooral om meerdere middelen en tips tegen hooikoorts te proberen. Uiteindelijk ontdek je dan vanzelf wat het beste werkt tegen jouw hooikoorts symptomen!

De Top 10 van de Beste Tips tegen Hooikoorts

Heb je last van hooikoortsklachten? En wil je weten wat je het beste tegen hooikoorts kan doen? Wij hebben in deze top 10 de beste tips tegen hooikoorts symptomen voor je op een rijtje gezet. Zo wordt jouw pollenallergie een stuk dragelijker en behoren jouw hooikoortsklachten straks misschien wel tot het verleden.

#10 – Kamillethee

Hoe kan het ook anders dat kamillethee in deze top 10 beste tips tegen hooikoorts staat. Het wonderkruid is goed voor de mens. Zo zou het onder meer je slaapkwaliteit bevorderen en maag- / darmklachten kunnen voorkomen. En daar mogen we hooikoortsklachten nu aan toevoegen.

Regelmatig een kop kamillethee kan de klachten en symptomen van hooikoorts op een natuurlijke manier doen afnemen. Wij zetten dus nog maar een kopje kamillethee, jij ook?

#9 – Lokale honing

Naast kamillethee is er nog zo’n typisch natuurlijk middel wat goed tegen hooikoorts helpt, namelijk honing. Alleen voordat je nu gelijk naar de supermarkt rent en wat willekeurige honing koopt, raden wij je aan om nog even verder te lezen.

Lokale Natuurlijke Honing

Om honing goed te laten werken tegen hooikoorts, is het belangrijk dat deze echt natuurlijk is. Ook moet de honing afkomstig zijn van bijen in jouw buurt. Koop dus geen geproduceerde fabriekshoning, maar natuurlijke honing van de lokale imker. Dat kost je misschien wat meer, maar dan heb je wel de zekerheid dat het wat kan betekenen voor je hooikoortsklachten.

#8 – Zonnebril dragen

De hooikoortsklachten nemen per definitie toe bij droog en zonnig weer. Dus misschien draag je sowieso al een zonnebril wanneer je naar buiten gaat. Maar wist je dat een zonnebril ook beschermd tegen hooikoorts?

Een zonnebril houdt (een deel van) de pollen tegen die in je ogen komen. Het dragen ervan helpt daarom vooral bij het voorkomen van jeukende ogen. Zet dus gerust die extra grote zonnebril op wanneer je naar buiten gaat.

#7 – Stofzuigen

Binnen zijn er logischerwijs aanzienlijk minder pollen dan buiten. Echter dringen er tijdens het hooikoortsseizoen naar verloop van tijd steeds meer pollen je huis binnen. Je wilt immers af en toe toch een raam of deur open zetten om te luchten. Maar je neemt ze ook ongemerkt mee naar binnen via je kleding of schoenen.

Stofzuigen

Een extra keertje stofzuigen in de week kan dus geen kwaad en valt zelfs aan te raden. De pollen hopen zich namelijk op in bepaalde hoeken of op stoffige plekken. Dat kan op termijn ook binnenshuis alsnog tot hooikoortsklachten leiden.

Tip: Let er wel op dat je een stofzuiger met zogenaamde HEPA filter gebruikt. Deze voorkomt dat pollen en andere allergische stoffen worden uitgestoten bij het opzuigen ervan.

#6 – Douchen (koud) en wassen

In het hooikoortsseizoen kan de zogenaamde pollenintensiteit wisselend zijn. Het gebied en de weersomstandigheden bepalen voornamelijk de hoeveelheid pollen in de lucht. Maar één ding is zeker, de pollen zijn overal in meer of mindere mate aanwezig.

Douchen

Direct gevolg daarvan is dat de hooikoortspollen letterlijk overal terecht komen en op gaan zitten. Zo ook op jouw kleren, haar en lichaam. Het kan dus helpen om een keertje extra te douchen, zodat je al die pollen van je afspoelt. Aanvullende tip: pak een koude douche! Naast dat koud douchen gezond is, heeft het direct een verkoelende werking op hooikoortsklachten zoals brandende ogen.

Daarnaast kan een extra wasje draaien ook geen kwaad, jouw kleding, handdoeken en beddengoed blijven dan zoveel mogelijk pollenvrij. Wees alleen zuinig met water, douche dus niet te lang en kies voor een kort wasprogramma.

#5 – Luchtreiniger

We hebben al aangegeven dat je binnenshuis het beste een keertje extra kan stofzuigen, om het zoveel mogelijk pollenvrij te houden. Wil je daar nog een schepje bovenop doen? Dan kan je ervoor kiezen om een luchtreiniger te kopen.

Luchtreinigers zorgen ervoor dat de lucht in jouw huis continu wordt gezuiverd van ongezonde stoffen. Daarnaast worden er ook pollen uit de lucht gefilterd. Met een luchtreiniger ben je dus verzekerd van gezonde lucht in huis. Combineer dat vervolgens met zeer regelmatig stofzuigen, en jij komt dat hooikoortsseizoen wel door!

#4 – Neus spoelen

Een uit Scandinavië over komen waaien hulpmiddel tegen hooikoorts is de zogenaamde Rhino Horn, ook wel bekend als de neusdouche. Dit medisch hulpmiddel is ervoor gemaakt om je neus schoon te spoelen met water, eventueel in combinatie met een zoutoplossing.

Rhino Horn - Neusdouche

De neusdouche helpt bij een neusverkoudheid, maar ook tegen hooikoorts. Alle pollen die zich na een dag (of nacht) in je neus hebben opgehoopt, worden bij gebruik weggespoeld. Dit geeft vrijwel gelijk een enorme verlichting van jouw hooikoortsklachten, zoals een jeukende neus of niesbuien.

In het begin kan het gebruik van de Rhino Horn wat onwennig zijn. Water in je neus voelt immers niet echt prettig en herken je wellicht van een verkeerde ademteug tijdens het zwemmen. Maar geef niet te snel op, want de opluchting die een neusdouche na gebruik geeft, is het absoluut waard.

#3 – Vaseline smeren 🥉

Vaseline ken je vast en zeker als een verzorgingsproduct om je lippen te hydrateren. De vettige en kleverige structuur van het middel zorgt ervoor dat je droge huid snel hersteld.

We weten dat hooikoortsklachten worden veroorzaakt door het inademen van pollen in de lucht. De meeste pollen adem je in via je neus. Het mooie van de structuur van Vaseline is dat pollen eraan vast blijven kleven.

Het smeren van Vaseline rondom je neusvleugels en in je neus is een goede hooikoorts tip. Het houdt een groot deel van de pollen tegen, zodat deze je luchtwegen minder snel binnendringen.

#2 – Medicijnen 🥈

Ook de wetenschap heeft de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar hooikoorts en bijkomende klachten. Het resultaat is een breed scala aan medicijnen, welke allemaal zijn ontwikkeld om de allergische reacties te onderdrukken en te verlichten.

Hooikoorts Medicijnen

In hoofdlijnen zijn alle hooikoortsmedicijnen onder te verdelen in drie categorieën: oogdruppels, neussprays en hooikoortspillen. De samenstelling van werkzame bestandsdelen en stoffen kunnen per medicijn verschillen. Pillen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in drie verschillende werkzame stoffen: loratadine, cetirizine en fexofenadine.

Om erachter te komen welke werkzame stof het beste voor jou werkt, adviseren we je om meerdere medicijnen te proberen. Het kan namelijk per persoon verschillen, welke stof uiteindelijk het beste helpt tegen jouw hooikoortsklachten.

#1 – Immunotherapie 🥇

Wanneer je helemaal klaar bent met jouw allergie en er écht iets aan wilt doen, kan je ervoor kiezen om immunotherapie tegen hooikoorts te ondergaan. Deze vorm van therapie staat ook wel bekend als de allergie-/hooikoortsprik of hooikoorts vaccinatie. Bij het volgen van de therapie word je meestal behandeld in een ziekenhuis.

Immunotherapie Hooikoorts

Gedurende een bepaalde periode, meestal zo’n drie á vier jaar, krijg je een aantal injecties toegediend. Deze injecties bevatten een kleine hoeveelheid van de stoffen en allergenen waar jij allergisch voor bent. Hierdoor leert je lichaam niet langer overgevoelig te reageren.

Bij een succesvol resultaat van de immunotherapie, ontwikkel je een bepaalde mate van ongevoeligheid en kan je op termijn voor eens en altijd zonder hooikoorts door het leven!

Goede Hooikoorts Tips

Er zijn nog meer goede hooikoorts tips, welke de top 10 beste tips tegen hooikoorts net niet gehaald hebben. Toch willen we ze met je delen, want misschien werken precies deze hooikoorts tips goed voor jou.

Binnen blijven

Het klinkt misschien als een logische hooikoorts tip om binnen te blijven, op dagen dat er buiten extreem veel pollen zijn. Toch zien we veel mensen met hooikoorts nog vaak de fout ingaan.

Uiteraard begrijpen we ook dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Meestal zijn de hooikoortspollen namelijk het sterkst aanwezig op zonnige dagen en dan willen we natuurlijk naar buiten om te genieten van het mooie weer. Maar je kan er toch enigszins rekening mee proberen te houden.

Een goede hooikoorts tip is om de Pollenradar van Buienradar.nl nauwlettend in de gaten te houden. Deze laat per uur én per gebied zien hoeveel pollen er in de lucht zijn. Als je daar met buitenactiviteiten bewust van bent, merk je dat jouw hooikoortsklachten kunnen afnemen.

Medische tape

Wanneer je regelmatig bij de fysiotherapeut komt, ken je het waarschijnlijk wel. Bij een blessure kan er een gewricht of spier worden ingeplakt met tape om het herstel hiervan te bevorderen. Nu is er ook een nieuwe trend, waarbij je jezelf door de fysio kan laten intapen tegen hooikoorts.

Medische Tape

In dat geval brengt de fysiotherapeut medische tape aan, meestal op je rug. Het idee daarbij is dat de ribben en spieren die gelegen zijn rondom de longen, zich beter ontspannen. Deze extra ontspanning zou de hooikoortsklachten kunnen verlichten.