Top 10 Beste Bordspellen en Leukste Gezelschapsspellen

Top 10 Beste Bordspellen en Leukste Gezelschapsspellen

Iedereen speelt op z’n tijd wel een bordspel. De één misschien vaker dan de ander, maar jong en oud schuift nog regelmatig aan voor een gezelschapsspel. Ook mensen die van digitale games houden, kunnen een goed bordspel en leuk gezelschapsspel over het algemeen waarderen. Desondanks is er een vraag die veel spelers bezig houdt: wat zijn de beste bordspellen en leukste gezelschapsspellen? Precies daar geven we met deze top 10 lijst antwoord op.

Waar, wanneer en met wie je een bordspel ook speelt – er is altijd plezier aan te beleven! Ondanks dat het ene bordspel misschien meer geschikt is voor warmere seizoenen (op een terras of in de tuin) en het andere gezelschapsspel zich wellicht beter leent voor de koudere jaargetijden (binnen bij de openhaard met de kaarsjes aan).

Wat zijn de beste bordspellen en leukste gezelschapsspellen?

Er zijn allerlei soorten bordspellen en gezelschapsspellen verkrijgbaar. Sommige spellen zijn zeer succesvol en worden zelfs wereldwijd verkocht en met veel plezier gespeeld. Andere spellen hebben een kleiner en meer lokaal publiek, maar kunnen minstens zo leuk zijn.

In deze top 10 lijst hebben we niet alleen naar het zogenaamde bereik van de beste bordspellen gekeken. Er staan ook gezelschapsspellen in die nog wat minder bekend zijn onder het brede publiek. Het resultaat daarvan is een echt authentieke top 10 van de beste bordspellen en leukste gezelschapsspellen.

De Top 10 van de Beste Bordspellen en Leukste Gezelschapsspellen

Hieronder volgt de lijst van de top 10 beste bordspellen en leukste gezelschapsspellen. Alle spellen in deze top 10 lijst krijgen de hoogste scores en beste reviews van zowel liefhebbers als critici. Bij alle beste bordspellen hebben we het doel van het spel beschreven. Ook hebben we toegelicht waarom juist deze gezelschapsspellen de leukste zijn.

#10 – Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam is echt een spannend spel voor grotere groepen. Wie de weerwolf is binnen de groep, is voor iedereen dé vraag. Lukt het de anderen om de weerwolven te ontmaskeren? 

Weerwolven van Wakkerdam

Elke speler krijgt aan het begin van het spel een rol toebedeeld. Ben je een gewone burger? Of een weerwolf? Je kan ook een speciaal karakter krijgen, zoals een heks of een jager. De weerwolven kunnen elke ronde een burger elimineren. De volgende dag wordt er besproken wat en wie er geëlimineerd is. Dit is een spel dat veel gespeeld wordt op verjaardagsfeestjes of andere kampeerevenementen.

#9 – Codenames

Dit kaartspel uit 2015 is een spel dat wordt gespeeld in twee teams. De bedoeling van het spel is dat de spelers associaties en relaties met woorden zoeken.

Codenames

Elk team heeft één speler die de hoofd van de geheime dienst is. Hij of zij geeft aanwijzingen door één woord te noemen. De rest van het team probeert de woorden van hun kleur te raden, zonder de spionnen van de tegenstander aan te wijzen. Spelers met een brede woordenschat, maken aan het eind de grootste kans om te winnen.

#8 – Ticket to Ride

Pak de trein en reis over het hele continent. Ga je door de donkere tunnels van Zwitserland? Of neem je de veerboot? Met dit bordspel is het de bedoeling dat je de routes op de bestemming kaarten volbrengt. Wil je verbindingen tussen steden opeisen? Dat moet je wel de juiste kaartcombinaties hebben. Heb jij aan het einde de meeste punten? Dan ben jij de winnaar!

Ticket to Ride

Van Ticket to Ride komen regelmatig uitbreidingen op de markt waarbij je een ander land of werelddeel kunt spelen en waar vaak ook weer nieuwe features aan toe zijn gevoegd om het spel spannend te maken. Denk je nu ik wil even een snel spel tussen door? Kies dan voor een van de kleine varianten welke in een kwartier te spelen zijn, zoals Ticket to ride Amsterdam!

#7 – Cluedo

Er is een moord gepleegd en er zijn zes verdachten. Lukt het jou om als eerste de moord op te lossen? Om dit spel te winnen hoef je maar drie dingen te weten. Zodra jij weet wie het gedaan heeft, welk wapen er gebruikt is en waar de moord gepleegd is, heb jij de dader te pakken.

Cluedo

Was het Groenewoud met een pistool in de badkamer? Of misschien toch Pimpel met een dolk in de keuken? Pak de dader en win het spel, dan ben je ook meteen de beste detective!

#6 – 30 Seconds

30 Seconds is toch wel het populairste en één van de meest sociale gezelschapsspel voor grotere groepen. In teams neem je het tegen elkaar op en probeer je zoveel mogelijk woorden te raden.

30 Seconds

Eén van de teamleden neemt een kaartje en beschrijft vijf begrippen. Hij mag daarbij niets van het woord gebruiken, ook geen stukje. Hoe meer er wordt geraden, hoe meer stappen er op het scorebord gedaan mogen worden. Toch brengt de dobbelsteen hier nog een beetje verandering in. Je kan 0, 1 of 2 gooien en dit moet nog van het aantal geraden woorden afgehaald worden.

#5 – Stratego

Dit klassieke spel is al vele jaren oud, maar nog steeds enorm populair. In Stratego is het de bedoeling dat je de vlag van de tegen partij probeert te veroveren.

Stratego

Het spel speel je doorgaans met z’n tweeën. Iedere speler mag zijn eigen leger neerzetten om de vlag mee te veroveren, maar ook om de vlag mee te beschermen. Wanneer je een tegenstander tegen komt, draai je de pion van de tegenstander om. Heb jij een hogere rang? Dan win jij en kan je verder komen. Is de manschap van de tegenstander hoger? Dan wint de tegenstander en verlies jij een manschap. De winnaar is de speler die de vlag uiteindelijk als eerste vindt.

#4 – Scrabble

Dit bordspel met letters wordt in ruim 25 verschillende landen verkocht en gespeeld. Of je Scrabble nu met zijn tweeën, vieren of in teams speelt, de bedoeling is om met een aantal willekeurige letters woorden te leggen. Elke letter heeft een andere waarde en levert dus punten op.

Scrabble

De kunst van dit spel is zo een hoog mogelijke score met lange en complexe woorden te behalen. Naast het normale Latijnse alfabet is Scrabble ook verschenen in andere alfabetten zoals Arabisch, Grieks, Chinees, Japans, Cyrillisch, Hebreeuws en meer. 

#3 – Kolonisten van Catan

Kolonisten van Catan is zo enorm leuk dankzij de goede interactie, het geluk wat je moet hebben en de vele mogelijkheden. Wanneer je begint met het spel, start je met twee dorpen. Door het gebruik van de dobbelstenen bepaal je wie welke grondstof krijgt, wat dan weer afhankelijk is van de positie van je dorpen.

Kolonisten van Catan

Vervolgens kan je door te handelen met de bank of met je medespelers nog meer grondstoffen krijgen, die je echt noodzakelijk zijn voor het uitbouwen van je dorpen. Naast grondstoffen levert het je ook punten op. Wie als eerste speler de 10 punten heeft bereikt, wint het spel!

#2 – Monopoly

Monopoly, wie kent het niet? Dit spel is zo enorm bekend dat het eigenlijk geen uitleg meer nodig heeft. Er zijn in de loop der jaren ook al heel erg veel variaties op de markt gebracht. Variaties waarbij een film of cartoon centraal staat bijvoorbeeld. Ook worden er regelmatig Monopoly spellen uitgebracht van een bepaalde stad. Zo is er een Amsterdam editie, Rotterdam, Groningen en Gorinchem. Vaak zijn deze varianten kortstondig te koop en echte verzamelobjecten.

Monopoly

Voor degene die Monopoly echt nog niet kennen: In dit spel draait alles om de meest hoogste positie. Je schaft straten aan en uiteindelijk kun je hier huizen of hotels op zetten. Elke tegen speler die op jouw straat komt is huur verschuldigd, welke aan jou als de eigenaar moet worden betaald. Hoe meer huizen en hotels jij hebt geplaatst, hoe meer huur jouw tegenspelers je moeten betalen. De speler die uiteindelijk het meeste geld kan verdienen en dit het langste kan vasthouden wint. Wie speel jij failliet?

#1 – Risk

Risk is een echte klassieker onder de strategie spellen. Het bordspel behoort dan ook al jarenlang tot de favorieten in veel huishoudens. Van opa en oma tot aan de kleinkinderen, iedereen houdt van dit spel!

Risk

Het doel is eigenlijk zeer eenvoudig. De spelers proberen landen en continenten van tegenstanders te veroveren door middel van hun eigen leger. Je kan jouw vijanden verslaan door een hogere worp te gooien als je tegenstander. Welke grondgebieden jij moet veroveren kan je zien op de opdrachtkaart die je aan het begin van het spel pakt.

Gepubliceerd in Top 10 categorie: Games