Top 10 Beste Films

Top 10 Beste Films ooit

Je mag de top 10 beste films ooit wel met een korreltje zout nemen hoor. Het is namelijk bijna niet te doen om één lijst samen te stellen van de tien beste films aller tijden, met daarin ook alle soorten films en verschillende filmgenres. De geschiedenis van films gaat immers meer dan 100 jaar terug. Volgens Wikipedia werd de eerste film op groot scherm al vertoond in het jaar 1894. Sindsdien zijn er natuurlijk ontelbaar veel goede én slechte films gemaakt van de meest uiteenlopende soorten en genres.

Wat zijn de beste films ooit?

Een simpel antwoord op de vraag “wat zijn de beste films ooit?” is er eigenlijk niet. We hebben te maken met persoonlijke voorkeur van filmliefhebbers en meningen van filmcritici. Zo kan je op allerlei manieren naar films kijken. Een criticus kijkt vanuit zijn professie naar diverse technische aspecten van een film, terwijl een liefhebber doorgaans kijkt voor ontspanning en plezier.

Verder kijkt de ene persoon graag naar de beste actiefilms of beste thrillers, terwijl de ander graag kijkt naar de beste animatiefilms, beste romantische films of beste komedie films. Ook speelt mee waar men het liefste films kijkt. Sommigen gaan graag naar de beste films in de bioscoop, anderen ploffen liever thuis op de bank om de beste films op Netflix, Videoland, Amazon Prime Video of Disney+ te kijken.

Toch hebben we een serieuze poging gedaan om gefundeerd tot een lijst met de tien beste films te komen. Hiervoor zijn verschillende toplijsten op websites zoals IMDb, MovieMeter.nl en FilmVandaag.nl geanalyseerd. Uiteindelijk is daar de top tien beste films uit naar voren gekomen.

Overigens hebben we ook allerlei specifieke toplijsten van de tien beste films samengesteld op basis van bijvoorbeeld het soort film, het filmgenre of de manier van film kijken.

De Top 10 van de beste films ooit

Dit is de lijst van de top 10 beste films ooit gemaakt. Volgens diverse critici en filmliefhebbers zijn dit de beste films aller tijden. Van alle films hebben we kort het plot beschreven, uiteraard zonder spoilers. Lees dus snel verder om te weten wat de beste films ooit zijn én waar je deze kunt bekijken.

Prime Video Gratis Proberen

#10 – Goodfellas (1990)

146 minuten | Beste gangsterfilm ooit | Karakteristiek acteerwerk

Netflix Pathé Thuis

De laatste positie van de beste films ooit wordt gedeeld door drie verschillende films. Na analyse van diverse toplijsten op het internet, kwamen deze films vrijwel op exact dezelfde score uit en konden we eigenlijk niet kiezen. In ieder geval is de eerste nummer 10 van de drie, de gangsterfilm Goodfellas uit 1990.

De film is geregisseerd door Martin Scorcese en is in zekere zin gebaseerd op het boek “Wiseguys” van Nicholas Pileggie. Deze schrijver heeft ook heeft meegeschreven met Scorcese aan de screenplay. Grote acteurs zoals Robert de Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Brasco en Paul Solvino kruipen in de rol van karakteristieke gangsters en maffiosi.

Vanuit hun perspectief wordt de opkomst en ondergang (rise and fall) van Henry Hill (Ray Liotta) en zijn familie & vrienden in beeld gebracht.

Goodfellas (1990)

#10 – Fight Club (1999)

139 minuten | David Fincher film | Onverwachte plotwending

Pathé Thuis Prime Video

De tweede gedeelde nummer tien, is de thrillerfilm Fight Club uit 1999. Deze film wordt onder meer geprezen door de onverwachte plotwending. Dus mocht je ‘m nog niet gezien hebben, dan zullen we zeker niet te veel verklappen.

De film is geregisseerd door David Fincher, die bekend staat om zijn psychologische thrillerfilms. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Chuck Palahniuk.

In de film worden verteller (Edward Norton) en zeepverkoper Tyler Durden (Brad Pitt) gevolgd. Ze worden bevriend, beginnen een vechtclub en raken verwikkeld in een complexe relatie met Marla Singer (Bonham Carter).

Fight Club (1999)

#10 – One Flew over the Cuckoo’s Nest (1975)

133 minuten | Dramafilm met humor | Prettig gestoord

Pathé Thuis

De derde gedeelde nummer tien van de drie, is de film One Flew over the Cuckoo’s Nest uit 1975. Dit is tevens de eerste komediefilm uit de top 10 beste films. Overigens kan die ook als dramafilm met de nodige humor worden beschouwd.

De film is geregisseerd door Miloš Forman en is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1962 van Ken Kesey.

De bekendste acteur is Jack Nicholson, die de rol speelt van Randle McMurphy. Randle wordt als nieuwe patiënt opgenomen in een psychiatrische inrichting en maakt daar letterlijk, de gekste dingen mee.

One Flew Over The Cuckoo's Nest (1975)
Prime Video Gratis Proberen

#9 – 12 Angry Men (1957)

96 minuten | Klassieke zwart-wit film | Film voor in het museum

Pathé Thuis

Op negen in de top tien beste films aller tijden staat de oudste uit het rijtje. Deze juridische dramafilm, welke meer dan een halve eeuw geleden is gemaakt (1957) en nog gefilmd is in zwart-wit, heeft de titel 12 Angry Men.

De film is geregisseerd door Sidney Lumet en komt voort uit de gelijknamige televisieshow uit 1954.

In de film zien we een jury van 12 man die tot een veroordeling moeten komen van een 18-jarige. Deze persoon komt met een redelijke verdediging, waardoor de jury wordt gedwongen te twijfelen aan hun normen en waarden bij het vellen van hun oordeel.

12 Angry Men (1957)

#8 – Forrest Gump (1994)

142 minuten | Romantische komediefilm | Fantastische Tom Hanks

Netflix Pathé Thuis Prime Video

Op plek acht van de top tien beste films ooit staat de beste romantische komedie film Forrest Gump uit 1994. Het bijzondere aan deze film is dat die in zogenaamde epische stijl is gemaakt. Dit is een grootschalige manier van filmen met grote reikwijdte en speciale aandacht voor de hoofdrol.

De regisseur van de film is Robert Zemeckis en het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1986 van Winston Groom.

De film gaat over Forrest Gump, gespeeld door Tom Hanks. Dit personage is één van zijn meest bijzondere en karakteristieke rollen die hij ooit gespeeld heeft. We volgen enkele decennia uit het leven van Forrest en zien hoe deze zachtaardige man uit Alabama, historische gebeurtenissen uit de 20ste eeuw in Amerika beleeft.

Forrest Gump (1994)

#7 – The Good, the Bad and the Ugly (1966)

182 minuten | Klassieke Westernfilm | Legendarische Clint Eastwood

Pathé Thuis

Op positie zeven van de tien beste films staat de beste spaghetti westernfilm The Good, the Bad, and the Ugly uit 1966. Overigens is de officiële titel in het Italiaans Il Buono, il Brutto, il Cattivo.

De film is geregisseerd door Sergio Leone en staat bekend om zijn speciale manier van filmen met lange shots en close-up technieken. Hierdoor voelt de film bijzonder gestijld aan en zijn de vuurgevechten legendarisch. De acteurs Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach schitteren in deze film en spelen in die volgorde de rollen van “The Good”, “The Bad” en “The Ugly”.

Het plot draait om deze drie helden. Middenin de gewelddadige chaos van de Amerikaanse burgeroorlog, proberen zij een goudschat te vinden. Hierdoor komen ze terecht in vele veldslagen en duels.

The Good, the Bad and the Ugly (1966)
Prime Video Gratis Proberen

#6 – The Dark Knight (2008)

152 minuten | Intense actiefilm | Fenomenale Heath Ledger

Pathé Thuis Prime Video

Nummertje zes van de tien beste films aller tijden is de superhelden actiefilm The Dark Knight uit 2008. De film is het tweede deel uit de “Dark Knight Triology” en de opvolger van Batman Begins uit 2005. Mocht je deze film dus nog niet gezien hebben, kijk die dan eerst.

De film is geregisseerd door Christopher Nolan en gebaseerd op het “DC Comics” karakter Batman / Bruce Wayne, gespeeld door de acteur Christian Bale. Een andere hoofdrol is weggelegd voor het karakter The Joker, fenomenaal gespeeld door de acteur Heath Ledger.

Het verhaal gaat over Batman, politieluitenant James Gordon (Gary Oldman) en officier van justitie Harvey Dent (Aaron Eckhart). Zij vormen een alliantie om de georganiseerde misdaad in Gotham City te ontmantelen. Hierbij worden ze bedreigd door The Joker, die de invloed van Batman wilt ondermijnen en strijd voor complete anarchie.

The Dark Knight (2008)

#5 – Schindler’s List (1993)

195 minuten | Aangrijpend oorlogsdrama | Liam Neeson als Schindler

Netflix Pathé Thuis Prime Video Videoland

Halverwege de lijst van de tien beste films ooit staat de oorlogsfilm Schindler’s List uit 1993. Het is een zwart-wit film, maar daar heeft de regisseur bewust voor gekozen.

De regisseur van de film is overigens de welbekende Steven Spielberg. Het waargebeurde verhaal is gebaseerd op het boek “Schindler’s Ark” van Thomas Keneally. De hoofdrol van Oskar Schindler wordt gespeeld door Liam Neeson.

Oskar was een Duitse ondernemer en eigenaar van meerdere industriële fabrieken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft hij met samen zijn vrouw Emilie Schindler, meer dan duizend Joodse vluchtelingen gered. Door ze in zijn fabrieken te laten werken, konden ze ontsnappen aan de Holocaust.

Schindler’s List (1993)

# 4 – The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

178 minuten | Avontuurlijke fantasiefilm | “My Precious”

Pathé Thuis Prime Video

Op nummer vier van de beste films staat het eerste deel van de Lord of the Rings trilogie. De Lord of the Rings films worden door critici en fans nog steeds als één van de beste films in het genre fantasie en avontuur beschouwd.

Regisseur Peter Jackson wordt tot op de dag van vandaag geroemd om zijn bijzondere prestatie in het maken van deze films. Maar ook de schrijver van de gelijknamige boeken, waar de films op gebaseerd zijn, J. R. R. Tolkien, mogen we hierbij niet vergeten te noemen.

Het verhaal speelt zich af in Middle-Earth en gaat over een Ring met oppermachtige krachten. Wanneer de Ring in bezit komt van de Dark Lord Sauron (Sala Baker), kan dit het einde van de wereld betekenen.
Echter heeft de Ring zijn weg gevonden naar de hobbit Frodo Baggins (Elijah Wood). Frodo gaat met een reisgezelschap op avontuur. Hun doel is om de Ring voor eens en altijd te vernietigen.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
Prime Video Gratis Proberen

#3 – Pulp Fiction (1994)

154 minuten | Unieke actiefilm | Typisch Quentin Tarantino

Pathé Thuis

Op de derde plek staat de zwarte komedie misdaadfilm Pulp Fiction uit 1994. Het valt op dat 1994 een bijzonder filmjaar is geweest. Er staan namelijk maar liefst drie films uit dit jaar in deze top 10 lijst!

De film is geregisseerd door Quentin Tarantino, die bekend staat om zijn kenmerkende en spraakmakende manier van films maken. Mocht je nog geen of weinig films van hem hebben gezien, dan raden we je zeker aan om deze te gaan kijken.

Het bijzondere van deze film is dat het op een unieke manier de verhalen vertelt van verschillende criminelen in Los Angeles. Deze verhalen worden in niet-chronologische volgorde vertoond, maar zijn toch met elkaar zijn verweven.

Pulp Fiction (1994)

#2 – The Godfather (1972)

168 minuten | Beste maffiafilm ooit | Geweldige Marlon Brando

Pathé Thuis

De op een na beste films aller tijden, is de maffiafilm The Godfather uit 1972. Misschien dat het eerste deel nét iets beter is dan het tweede deel. Beide films samen worden in ieder geval breed gezien als de beste maffiafilms ooit gemaakt.

De film is geregisseerd door Francis Ford Coppola en is gebaseerd op de gelijknamige misdaadroman van Mario Puzo’s uit 1969. Don Vito Corleone (Marlon Brando) en Michael Corleone (Al Pacino) zijn legendarisch door hun fenomenale manier van method acting.

Het verhaal vertelt het reilen en zeilen van de Corleone maffiafamilie en volgt de overdracht van Don Vito Corleone naar Michael Corleone. Michael transformeert langzaam van een buitenstaander naar meedogenloze maffiabaas.

The Godfather (1972)
Prime Video Gratis Proberen

#1 – The Shawshank Redemption (1994)

142 minuten | Beste dramafilm ooit | Prachtig verhaal

Netflix Pathé Thuis

De allerbeste film ooit is de dramafilm The Shawshank Redemption uit 1994. Deze film staat in vrijwel alle film toplijsten met stip bovenaan. Ook in deze top 10 beste films kon hij dus niet ontbreken.

De film is geregisseerd door Frank Daborant en gebaseerd op het boek “Rita Hayworth and Shawshank Redemption” van schrijver Stephen King. Het verhaal gaat over de bankier Andy Dufresne (Tim Robbins), die voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar, tot een levenslange gevangenisstraf wordt veroordeeld.

Ondanks dat Andy beweert onschuldig te zijn, moet hij zijn straf uitzitten in de zwaarbewaakte Shawshank staatsgevangenis. Hier raakt hij bevriend met medegevangene Ellis “Red” Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen bepaalde zaakjes kan regelen. De vriendschap met Red en de hoop op een mogelijke ontsnapping houden Andy op de been.

The Shawshank Redemption (1994)
Gepubliceerd in Top 10 categorie: Films