Top 10 Beste Kerstfilms

Top 10 Beste Kerstfilms

Ieder jaar maken we het in december extra gezellig in huis. Buiten zijn de dagen koud en donker, maar binnen is er warmte en licht. De kerstboom wordt in huis gehaald en we decoreren de woonruimte met versieringen en lichtjes. Op de radio wordt kerstmuziek gedraaid en op televisie kijken we de beste kerstfilms voor jong en oud. Maar welke kerstfilms komen in aanmerking voor de top 10 beste kerstfilms?

Wat zijn de beste kerstfilms?

In de loop der jaren zijn er echt allerlei soorten kerstfilms gemaakt. Toch kunnen vrijwel alle kerstfilms worden onderverdeeld op basis van de doelgroep. Jongere mensen kijken het liefst naar de beste kerstfilms voor kinderen. Oudere mensen kijken over het algemeen liever naar de beste kerstfilms voor volwassenen. Om eenduidig antwoord te krijgen op de vraag “wat zijn de beste kerstfilms?”, hebben we zowel kerstfilms voor kinderen, als kerstfilms voor volwassenen, gecombineerd. Hierdoor is er één toplijst met de tien beste kerstfilms ontstaan.

Overigens willen we op een later moment nog twee specifieke top tien lijsten samenstellen met de beste kerstfilms voor kinderen en de beste kerstfilms voor volwassenen. Voor nu hebben we in ieder geval bij elke film neergezet of die geschikt is voor de hele familie, of alleen voor wat oudere kijkers.

#10 – The Polar Express (2004)

100 minuten | Kerstfilm voor de hele familie | Stemacteur Tom Hanks

Netflix Pathé Thuis

Onderaan de top tien beste kerstfilms staat de animatiefilm The Polar Express uit 2004. De film verteld hetzelfde verhaal als het gelijknamige kinderboek uit 1985.

Robert Zemeckis is de regisseur van deze kerstfilm. De animaties zijn gemaakt met een computer en lijken op echte mensen.

Tijdens de film volgen we een kleine jongen, die op kerstavond een geheimzinnige trein ziet langskomen. Hij wordt door de conducteur (Tom Hanks) uitgenodigd om mee te gaan op treinreis naar de Noordpool.

The Polar Express (2004)

#9 – Bad Santa (2003)

91 minuten | Kerstfilm voor het hele gezin | Billy Bob Thornton als kerstman

Pathé Thuis

Plek negen van de tien beste kerstfilms wordt ingenomen door de komediefilm Bad Santa. Deze kerstfilm is uitgebracht in 2004 en gaat over een kerstman met slechte gewoontes.

Acteur Billy Bob Thornton kruipt in de rol van de kerstman. Samen met zijn assistent dwerg proberen ze spullen te stelen uit winkels, door het winkelend publiek te misleiden. Dit gaat natuurlijk niet zomaar en ze belanden dan ook in de meest komische situaties.

De film ontving veel positieve kritieken, juist omdat het weer eens wat anders was dan de gemiddelde kerstfilm. Alleen daarom al zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Bad Santa (2003)

#8 – Gremlins (1984)

106 minuten | Kerstfilm voor volwassenen | Mythische beestjes

Pathé Thuis

Positie acht van deze toplijst met de beste kerstfilms is voor de komedie- horrorfilm Gremlins. Deze mythische beestjes zijn enorm bekend en komen, naast deze kerstfilm uit 1984, in veel fantasieverhalen voor.

De film is geregisseerd door Joe Dante. Op het eerste gezicht lijken de beestjes misschien schattig, maar dat zijn ze zeker niet. Op kerstavond halen ze namelijk allemaal gemene en gewelddadige streken uit.

Kort nadat de film uitkwam raakte deze zelfs in opspraak vanwege de heftigheid van sommige scenes voor jonge kinderen. Om die reden wordt het gezien als kerstfilm voor volwassenen.

Gremlins (1984)

#7 – Christmas Vacation (1989)

97 minuten | Kerstfilm voor de hele familie | Alles gaat mis deze kerst

Pathé Thuis

Nummer zeven van de top tien beste kerstfilms is voor de komediefilm Christmas Vacation. Deze familiefilm is ook bekend onder de titel National Lampoon’s Christmas Vacation. In 1989 is de film uitgebracht.

De alternatieve titel is afgeleid van het verhaal waarop de film is gebaseerd. Dit was namelijk een kort stuk geschreven door John Hughes voor de National Lampoon, een Amerikaans komediemagazine.

Het plot is relatief doorsnee voor een komediefilm over kerst, maar desondanks erg grappig. We zien de familie Griswold die een geweldige kerst willen organiseren. Echter gaat er van alles mis.

Christmas Vacation (1989)

#6 – Trading Places (1983)

118 minuten | Kerstfilm voor het hele gezin | Wisselen van levensstijl

Pathé Thuis Videoland

De zesde plek gaat naar de komediefilm Trading Places uit 1983. Deze kerstfilm gaat over een weddenschap met de grote gevolgen.

Regisseur van de film is John Landis. De acteurs Dan Aykroyd en Eddie Murphy vormen samen een geweldig leuk duo en zorgden voor veel positieve recensies.

In het verhaal besluit dit duo een weddenschap te doen waarbij ze van levensstijl moeten wisselen. Aykroyd is een grondstoffen belegger en Murphy speelt een straathandelaar. Hun levens zijn dus totaal verschillend maar ze gaan de uitdaging aan, met alle komische gevolgen van dien.

Trading Places (1983)

#5 – Home Alone (1990)

103 minuten | Kerstfilm voor jong en oud | Jaarlijks opnieuw kijken

Pathé Thuis Disney+

Op de helft van de top tien lijst met beste kerstfilms staat Home Alone. Deze film uit 1990 is erg bekend en geliefd. Zonder twijfel kijken veel families deze kerstfilm elk jaar opnieuw met de feestdagen.

In de film zien we acteur Macaulay Culkin als klein jongetje de rol van Kevin McCallister spelen. Kevins hectische familie heeft besloten om op vakantie te gaan met de kerst, maar halsoverkop vergeten ze om hem mee te nemen. Hierdoor is hij helemaal alleen thuis met de feestdagen, maar toch probeert hij er het beste van te maken. Totdat er een stel inbrekers langskomen.

Na tientallen jaren is de film nog steeds razend populair bij zowel jong en oud. Het is dan ook een jaarlijkse must see voor echte liefhebbers van kerstfilms.

Home Alone (1990)

#4 – Scrooged (1988)

101 minuten | Kerstfilm voor iedereen | Moderne vertelling van meest geliefde kerstverhaal

Pathé Thuis

Op nummer vier van de top tien beste kerstfilms, staat een film over één van de meest geliefde kerstverhalen ooit. De film Scrooged uit 1988, is één van de tientallen films die allemaal gebaseerd zijn op het klassieke kerstverhaal A Christmas Carol.

Op een komische manier zien we Bill Murray de rol van Frank Cross vertolken. Cross wilt met zijn eigen tv-zender het klassieke kerstverhaal verfilmen, maar heeft zelf eigenlijk niets met kerst. Totdat hij bezoek krijgt van de drie kerstgeesten uit het verleden, het heden en de toekomst.

De kerstvertelling in deze film is dus net even anders dan het standaard verhaal. Daarmee is het een moderne en komische variant, die erg leuk is om te kijken met de feestdagen.

Scrooged (1988)

#3 – Die Hard (1988)

131 minuten | Kerstfilm voor volwassenen | Actie tijdens de feestdagen

Pathé Thuis

We zijn aangekomen bij de drie hoogst genoteerde films in de toplijst met beste kerstfilms. De actiefilm Die Hard bijt het spits af en staat op plek drie. Deze film uit 1988 is de perfecte keuze voor liefhebbers van een beetje actie tijdens de feestdagen.

Het verhaal van deze actiefilm is gebaseerd op het boek Nothing Lasts Forever uit 1979, geschreven door Roderick Thorp. Regisseur van de film is John McTierman.

In de film kruipt acteur Bruce Willis in de legendarische rol van actieheld John McClane. McClane is een politiedetective die toevallig in een benarde situatie belandt. Terwijl hij zijn vrouw wilt bezoeken voor de kerst, wordt hij onderdeel van een terroristische gijzeling in een wolkenkrabber. Hij probeert de gijzelaars te redden en alsnog een veilige kerst te geven.

Die Hard (1988)

#2 – The Nightmare Before Christmas (1993)

76 minuten | Kerstfilm voor jong en oud | Bijzondere animatietechniek

Disney+

Op nummer twee van de tien beste kerstfilms staat The Nightmare Before Christmas uit 1993. De zogenaamde stop motion techniek waarmee deze kerstfilm is gemaakt, maakt het één van de meest bijzondere kerstfilms ooit.

De animaties maken de film zo bijzonder. Deze zijn namelijk frame voor frame opgenomen. Dit betekent dat alle frames een beweging of verplaatsing bevatten, welke apart worden gefotografeerd. Vervolgens worden al deze foto’s achter elkaar afgespeeld, waardoor het bewegende beeld ontstaat. Een tijdrovende klus voor een film van 76 minuten.

Het geanimeerde filmverhaal gaat over Jack Skellington. Hij is de koning van Halloween, maar belandt onbedoeld via een portaal in het land van de kerst. Hier raakt Skellington op zijn manier geobsedeerd door alles wat met het vieren kerst te maken heeft.

The Nightmare Before Christmas (1993)

#1 – Klaus (2019)

96 minuten | Kerstfilm voor de hele familie | Animatie van Netflix

Netflix

Bovenaan op nummer één staat de allerbeste kerstfilm Klaus, een Netflix Original film welke in 2019 werd uitgebracht. Een week nadat de film in de bioscoop verscheen, maakte de streamingdienst hem al beschikbaar op hun platform. Iets wat we eigenlijk steeds vaker zien.

Klaus is een animatiefilm waarbij alle personages en fysieke elementen met de computer in 2D geanimeerd zijn. In de film zien we postbezorger Jesper en speelgoedmaker (kerstman) Klaus bevriend raken. Ze bundelen hun krachten om de kerstradities in ere te herstellen.

De film heeft diverse onderscheidingen gewonnen voor de animaties, het verhaal en de kwaliteit van de stemacteurs. Het was tevens de eerste animatiefilm van Netflix, die genomineerd werd voor een Oscar.

Klaus (2019)
Gepubliceerd in Top 10 categorie: Films