Top 10 Beste Games

Top 10 Beste Games ooit

Eind vorige eeuw was het spelen van games nog best bijzonder. Lang niet iedereen had zomaar de mogelijkheden om te gamen. Het was echt iets wat werd gedaan op arcadekasten of op een computer. Waar die eerste nog steeds exclusief zijn, heeft iedereen inmiddels wel een computer thuis. Toch was “gamen” destijds geen begrip, laat staan een werkwoord. Men was helemaal nog niet bezig met de vraag wat nou eigenlijk de top 10 beste games ooit zijn.

Maar hoe anders is dat vandaag de dag. Digitalisering van onze maatschappij heeft ervoor gezorgd dat de game-industrie wereldwijd enorm is gegroeid. Zelfs tot één van de grootste industrieën als we kijken naar digitale sectoren. Er bestaan allerlei soorten games op vrijwel elk platform. Van simpele mobiele games op een smartphone of tablet, tot aan zeer uitgebreide games op een spelcomputer of PC.

Desalniettemin heeft digitalisering niet het einde betekent van games en spellen in de fysieke wereld. De beste bordspellen en leukste gezelschapsspelen zijn namelijk ook nog steeds razend populair.

Wat zijn de beste games ooit?

De game-industrie is gigantisch omvangrijk. Er zijn ontelbaar veel soorten games gemaakt met de meest uiteenlopende genres. Juist omdat er zoveel verschillende soorten games zijn is het interessant om antwoord te krijgen op de vraag “wat zijn de beste games ooit?”.

Alle soorten games zijn in grote lijnen onder te verdelen in een genre. De meest bekende genres zijn role playing games (RPG), real time strategy (RTS) games, sportgames, schietspellen zoals third of first person shooters (FPS) games, adventure games, simulatiegames, platformgames, arcadegames of casinogames.

Naast het genre zijn vrijwel alle games in twee soorten modi te spelen. We kennen de single player mode (ook wel campaign of story mode genoemd), en de multiplayer mode. In multiplayer wordt tegen en met andere spelers samengespeeld. Dit betekent dat multiplayer games zowel competitieve als coöperatieve (co-op) elementen kunnen bevatten.

De Top 10 van de Beste Games ooit

Ondanks alle soorten games hebben we een serieuze poging gedaan om tot een gefundeerde top tien lijst van de beste games te komen. Diverse bronnen met gamereviews en -scores zoals Metacritic, IGN.com en GamesMeter.nl zijn nauwkeurig geanalyseerd. Het resultaat van de analyse is deze top 10 beste games ooit.

#10 – Super Mario Bros. 3 (1988)

6 uur speeltijd | Klassieke Nintendo game | Grondlegger platformgame

Marktplaats Bol.com

“Oh Mario!” – misschien wel het meest bekende gamepersonage ooit, is de lijstduwer van de top tien beste games. Het is een platformgame, ontwikkeld door Nintendo en in 1988 verschenen op de NES. In Japan was de NES destijds een populaire spelcomputer, welke in veel huishoudens te vinden was.

Het verhaal in de game is klassiek voor wat betreft Mario games. Als speler kruip je in de huid van Mario of Luigi en probeer je Prinses Peach te bevrijden uit de klauwen van Browser. Hiervoor moet je allerlei levels trotseren, welke in elke wereld steeds moeilijker worden.

Van veel speelelementen is Super Mario Bros .3 de grondlegger geweest. Tot op de dag van vandaag zien we die in latere Mario delen en andere platformgames nog steeds terug.

Super Mario Bros. 3 (1988)

#9 – God of War (2018)

51 uur speeltijd | PlayStation game | Intens en boeiend verhaal

PlayStation Store Bol.com

Op plek negen van de beste games staat een PlaySation only game uit het rijtje: God of War. Deze role playing adventure game werd ontwikkeld door Santa Monica Studio en in 2018 exclusief voor de PlayStation 4 uitgebracht.

Als speler neem je de rol aan van Kratos, de god van de oorlog. Samen met zoon Artreus gaat Kratos op reis en beleven ze een intens avontuur. De gameplay is perfect aangepast op gamen met een controller. Gevechten met de wapens van Kratos alsmede de hulp van Artreus zijn zeer uitdagend. Bovendien zijn de details van de wereld, waar dit alles zich in afspeelt, prachtig geanimeerd.

Tenslotte is het meest bijzondere aan deze game dat het geen fysieke laadschermen kent. Hierdoor gaan zogenaamde cutscenes en gameplay echt naadloos in elkaar over, wat het geheel extra meeslepend maakt.

God of War (2018)

#8 – Uncharted 2: Among Thieves (2009)

21,5 uur speeltijd | PlayStation game | Avontuurlijke actie gameplay

PlayStation Store Bol.com

Positie acht van de top tien beste games wordt ingenomen door deel twee uit de Uncharted-serie. Naughty Dog is de ontwikkelaar van deze adventure game, welke in 2009 uit kwam op de PlayStation 3. Later is de game ook nog remastered en uitgebracht op de PlayStation 4.

De Uncharted-serie wordt ook wel de Nathan Drake collectie genoemd. Nathan Drake is in alle delen namelijk het hoofdpersonage, zo ook in Uncharted 2: Among Thieves. Ook in dit deel ga je als Nathan op avontuur met als doel een historische schat te vinden. Om dit te bereiken moeten er complexe mysteries worden opgelost en uitdagende vijanden worden verslagen.

Wereldwijd werd de game geprezen om het de goed uitgewerkte karakters, mooie graphics en sterke gameplay. Het kreeg dan ook diverse onderscheidingen, zoals een Game of the Year uitreiking.

Uncharted 2: Among Thieves (2009)

#7 – Portal 2 (2011)

20,5 uur speeltijd | Multiplatform game | Uitdagende puzzels

Steam Store Bol.com

Op plaats zeven van de lijst met de tien beste games aller tijden staat de game Portal 2. Het is een typische puzzel-en platformgame, gemaakt door Valve. De game werd in 2011 gelanceerd voor de PC, Xbox 360 en Playstation 3.

Zoals de naam suggereert, is Portal 2 de opvolger van het eerste deel uit 2007. In Portal moeten spelers puzzels oplossen door zichzelf te teleporteren tussen twee portalen. Beide portalen zijn te herkennen aan hun blauwe en oranje kleur. In het tweede deel was voor het eerst een co-op modus beschikbaar, waardoor spelers samen konden werken om de complexe puzzels op te lossen.

Portal 2 ontving veel lof voor de zwarte humor in de game, de gebalanceerde leercurve en de verrassende gameplay.

Portal 2 (2011)

#6 – Mass Effect 2 (2010)

50,5 uur speeltijd | RPG actiegame | Interactief verhaal

Steam Store Bol.com

Nummertje zes van de beste games gaat naar de game Mass Effect 2. Deze role playing actiegame is ontwikkeld door BioWare. In eerste instantie verscheen de game in 2010 op de PC en Xbox 360, maar een jaar later ook PlayStation 3.

Mass Effect 2 is de opvolger van Mass Effect uit 2007. Het verhaal speelt zich af tijdens de 22ste eeuw in het Melkweg sterrenstelsel. De mensheid wordt bedreigd door aliens. Aan jou als speler de taak om de rol van elitesoldaat Shepard op je te nemen. Jouw missie is het redden van de mensheid.

Het bijzondere aan de game is dat de keuzes die je maakt als speler, invloed hebben op het verloop. Deze interactieve benadering van het verhaal, sterke karakters en sublieme gameplay maken Mass Effect 2 één van de beste games ooit.

Mass Effect 2 (2010)

#5 – Red Dead Redemption (2010)

46,5 uur speeltijd | Rockstar game | Open wereld in het Wilde Westen

Marktplaats Bol.com

Natuurlijk kan de legendarische Red Dead Redemption uit 2010 van ontwikkelaar Rockstar Games niet ontbreken in een lijst met de beste games. Deze third person adventure actiegame is gemaakt in het gedachtegoed van Red Dead Revolver. Echter heeft de game verder weinig overeenkomsten met z’n voorganger uit 2004.

Zoals te verwachten valt van een typische Rockstar Game speelt Red Dead Redemption zich af in een open wereld. In deze game is deze wereld gebaseerd op het Wilde Westen. Als speler heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt. Te paard en met een revolver in de hand volg je het verhaal van de outlaw John Marston.

De game kreeg onderscheidingen voor de graphics, de muziek, de gameplay en het verhaal. Bovendien won Red Dead Redemption de Game of the Year award.

Red Dead Redemption (2010)

#4 – The Last of Us (2013)

22 uur speeltijd | PlayStation game | Meeslepend verhaal

PlayStation Store Bol.com

The Last of Us is zeker niet laatste in de top tien beste games. Alhoewel de game net niet de top drie weet te halen, is nummer vier ook een mooie positie. Deze adventure actiegame is uitgekomen in 2013 en exclusief beschikbaar voor de PlayStation. Ontwikkelaar Naughty Dog is dezelfde maker als de nummer acht van deze top tien lijst: Uncharted 2.

Het verhaal van The Last of Us speelt zich af in een post-apocalyptisch Amerika. De wereld ligt letterlijk in puin en overal zijn gevaren. Als speler heb je de controle over Joe. Hij moet Ellie, een meisje met een sterke eigen wil, begeleiden langs geïnfecteerde kannibalen en vijandige groeperingen.

The last of Us is nog steeds één van de best verkochte games aller tijden. Ook won de game vele prijzen zoals de Game of the Year award, voor de intense verhaallijn en de sterke third person gameplay.

The Last of Us (2013)

#3 – Half-Life 2 (2004)

19,5 uur speeltijd | PC game van Valve | Schietspel met puzzels

Steam Store Bol.com

We zijn aangekomen bij de drie beste games van de top tien. Op plek drie staat toevallig ook het derde “tweede deel” uit het rijtje. Net zoals bij Portal 2 en Mass Effect 2, staat ook bij Half-Life deel 2 het hoogst genoteerd.

Deze first person shooter is zeker geen doorsnee FPS. Het schietspel combineert vuurgevechten met puzzels en een solide verhaallijn. Je speelt met Gordon Freeman en dankzij de fysieke gameplay, kan je soepel overweg met wapens zoals de gravity gun. Met dit geweer kunnen allerlei objecten worden afgevuurd op de vijanden.

Half-Life 2 van ontwikkelaar Valve werd geroemd om de hoge kwaliteit. De game was ongekend populair bij gamers en won meerdere awards.

Half-Life 2 (2004)

#2 – Grand Theft Auto V (2013)

79 uur speeltijd | Rockstar game | Populaire open wereld game

PlayStation Store Xbox Store Bol.com Steam Store

Op de tweede plek van de top tien beste games staat Grand Theft Auto V uit 2013. Dit is de tweede Rockstar Game in deze lijst. Beide Rockstar Games staan zelfs in de top vijf van de beste games. Dat is ook niet zo gek, want de games van Rockstar zijn zeer geliefd onder het gamende publiek.

De Grand Theft Auto (GTA) serie heeft waarschijnlijk de meeste gamers liefhebber van Rockstar Games gemaakt. De GTA serie gaat helemaal terug naar het jaar 1997, toen het eerste deel van Grand Theft Auto uitkwam. Inmiddels is de game een waar begrip geworden. Of je nou een dagelijkse gamer bent of zo nu en dan een game speelt, vrijwel iedereen kent GTA.

GTA 5 is het vijfde deel van de Grand Theft Auto serie. Bij de lancering in 2013 heeft de game alle verkoopcijfers verbroken. Ook is GTA V gekroond tot Game of the Year en vandaag de dag wordt het nog gespeeld. Met name de multiplayer modus GTA Online is bij veel gamers nog altijd razend populair.

Grand Theft Auto V (2013)

#1 – The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998)

39 uur speeltijd | Nintendo game | Revolutionaire controller gameplay

Marktplaats Bol.com

De allerbeste game ooit gemaakt is The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Deze prachtige klassieker uit 1998 werd ontwikkeld door Nintendo voor de Nintendo 64. Een spelcomputer waar het merendeel van de gamers tussen 1996 en 2002 met plezier op speelde.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998)

Over de afgelopen jaren is er een hele reeks aan Zelda games uitgebracht. Hiervan is Ocarina of Time het vijfde deel. Net zoals in de andere Zelda games speel je als Link. Hij onderneemt in dit deel een zoektocht om de slechterik Ganondorf tegen te houden. Hiervoor moet Link zijn weg zien te vinden door allerlei dungeons in Hyrule, de fantasiewereld waarin het verhaal zich afspeelt.

Ocarina of Time is extra bijzonder, omdat het de eerste Zelda game was met volledige 3D graphics. Bovendien heeft de game grote invloed gehad op gameplay met controllers. Bepaalde functies zijn destijds namelijk voor het eerst geïntroduceerd, maar worden bij hedendaagse consolegames nog steeds toegepast. Door deze indrukwekkende impact op de game-industrie, staat het verdiend op de eerste plek van de top tien beste games.

Gepubliceerd in Top 10 categorie: Games