Top 10 Beste Radiozenders

Top 10 Beste Radiozenders

Radio is één van de oudste moderne media, maar ook in deze tijd nog steeds veel gehoord. Vroeger waren we afhankelijk van één analoog apparaat om naar de radio te luisteren. Meestal stond dit apparaat gecentraliseerd opgesteld in de huiskamer, zodat iedereen bij de radio kon gaan zitten om te luisteren. Tegenwoordig is dat wel anders. We kunnen nu werkelijk op allerlei verschillende manieren naar de radio luisteren. Van in de auto tot op het internet, of zelfs via de smartphone of televisie. De top 10 beste radiozenders zijn dan ook letterlijk overal te ontvangen.

Wat zijn de beste radiozenders?

De meeste mensen stellen hun analoge of digitale radio willekeurig af op een zender. Een gevolg daarvan kan zijn dat er een radiozender op staat, die eigenlijk niet voorziet in de luisterbehoefte. Om die reden kan het nuttig zijn om antwoord te krijgen op de vraag “wat zijn de beste radiozenders?”. Vervolgens kan de luisteraar kiezen voor een radiozender, die qua muziek en geluid goed bij hem/haar past.

Om tot een complete en gefundeerde top tien lijst van de beste radiozenders te komen, zijn diverse bronnen geanalyseerd. We hebben bijvoorbeeld gekeken naar de luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek. Maar cijfers zeggen natuurlijk niet alles. Er is dus ook rekening gehouden met de populariteit van radiozenders. Dit konden we afleiden van zender beoordelingen, te vinden op radiowebsites zoals Nederland.FM en Radioguide.FM.

De Top 10 van de beste radiozenders

Hier vind je de lijst van de top 10 beste radiozenders en -stations. Het merendeel van alle muziek- en radioliefhebbers in Nederland, luistert regelmatig naar één van deze zenders. Per radiozender is een stukje historie beschreven. Ook is te lezen welke muziek en programma’s de beste radiozenders draaien. Lees snel verder en kom erachter welk radiostation het beste bij jou past!

#10 – BNR Nieuwsradio

BNR Nieuwsradio

Onderaan de top tien lijst van beste radiozenders staat BNR Nieuwsradio. De afkorting van de zender is afgeleid van Business News Radio. Het radiostation is commercieel en bestaat inmiddels meer dan 20 jaar.

24 uur per dag worden er nieuws- en actualiteitenprogramma’s uitgezonden. Gedurende de ochtend, middag en avond worden deze praatprogramma’s niet afgewisseld met muziek. Alleen later op de avond en in de nacht wordt er zo nu en dan een plaat gedraaid.

Verder is BNR onderdeel van de FD Mediagroep, waar ook het Financieel Dagblad onder valt. De radiozender heeft net zoals deze krant een duidelijke focus op economisch, financieel en zakelijk nieuws. Ideaal dus voor werkende en ondernemende luisteraars, die graag van alles op de hoogte blijven.

#9 – Sublime

Sublime

Sublime staat op nummer negen van de top tien beste radiozenders. De commerciële zender bestaat sinds 2004 en droeg voor die tijd de naam Arrow Jazz FM.

Het radiostation draait non-stop de beste funk, soul en jazz muziek. Hiervoor zeggen ze de fijnste platen uit deze muziekgenres te selecteren. Op die manier brengen ze een frisse muziekmix, die net zo fris is als de smaak van een lime. Het past perfect bij je ritme en kan op elk moment van de dag geluisterd worden om lekker te relaxen.

Tenslotte wordt muziek op de zender afgewisseld met het “Nieuws v/d Vooruitgang”. Dit is net even ander nieuws dan normaal. Bij de actuele berichtgeving van Sublime ligt namelijk de nadruk op nieuws waar je blij van wordt, en wat je inspireert om vooruitgang te boeken.

#8 – 100% NL

100% NL

Plek acht is het meest “Hollands” van de beste radiozenders in Nederland. Sinds 2006 draait het commerciële radiostation 100% NL muziek, die voor de volle 100% afkomstig is van Nederlandse bodem.

Overigens betekent dit niet dat alle muziek Nederlandstalig is. Er zijn immers ook Nederlandse artiesten die Engelstalig muziek maken of zingen.

Naast de FM frequentie is de zender te bekijken op 100% NL TV. Bovendien brengen ze zes keer per jaar het 100% NL Magazine uit en geven ze beginnende radio dj’s een kans. Zij kunnen op de website laagdrempelig een demo insturen.

#7 – Radio Veronica

Radio Veronica

Op positie zeven van de lijst staat een “oud maar goud” radiostation. Radio Veronica bestaat namelijk al sinds 1960 en is begonnen als piratenzender op zee. Ondanks dat de zender inmiddels flink is veranderd, vindt ze nog steeds decennia geleden haar oorsprong.

Vandaag de dag draait Radio Veronica vooral pop- en rockmuziek. Zowel moderne muziek als 70s, 80s en 90s komen langs. Dit maakt het een zender met veel afwisseling tussen nieuwe en oudere muziek. De slogan past hier dan ook perfect bij: WE. LOVE. MUSIC.

Tenslotte worden alle muzieksoorten periodiek samengesteld in populaire hitlijsten. Voorbeelden hiervan zijn de Top 1000 aller tijden, de Back to the 70’s Top 770, de Back to the 80’s Top 880 en de 80’s & 90’s Top 890.

#6 – NPO Radio 5

NPO Radio 5

Op nummer zes vinden we NPO Radio 5. Dit is de eerste radiozender van de Nederlandse Publieke Omroep uit deze top 10 lijst. In 1983 is de zender begonnen met uitzenden.

De dj’s van Radio 5 draaien een mix van muziek uit verschillende decennia. Allerlei hits uit de jaren 60 tot en met het heden worden afgespeeld.

Ook worden de beste hits repeterend in de Evergreen Top 1000 gevat. Deze hitlijst wordt vervolgens periodiek volledig op zender gedraaid.

#5 – NPO Radio 1

NPO Radio 1

Halverwege de lijst van beste radiozenders staat NPO Radio 1. Net zoals BNR is dit een zender met alleen maar praatprogramma’s. Het is echter geen commerciële zender, maar onderdeel van de Nederlandse Publieke Omroep.

Radio 1 focust zich volledig op nieuws en actualiteit, maar ook sport is een belangrijk thema. Regelmatig zenden ze bijvoorbeeld een live wedstrijdverslag uit van een groot sportevenement. Hierbij kun je denken aan een Tour de France etappe, of een voetbalwedstrijd van de Champions League.

Bovendien staat Radio 1 ook bekend om de dagelijkse columns. Deze worden geregeld live op de radio voorgelezen, uiteraard door de columnisten zelf.

#4 – Radio 10

Radio 10

Net buiten de top drie van beste radiozenders, maar toch op een mooie vierde plek, staat de zender Radio 10. Samen met Radio Veronica is Radio 10 één van de oudste commerciële radiozenders van Nederland.

Het radiostation draait een brede mix aan muziek. Werkelijk alle hits komen langs op deze zender, van de jaren ’60 tot aan nu. Hun slogan is dan ook: De Grootste Hits Aller Tijden.

Overigens sluit de Top 4000 van Radio 10 hier naadloos bij aan. Deze hitlijst bestaat sinds 2005 en bevat letterlijk de vierduizend grootste hits ooit. Jaarlijks wordt de lijst in de drie weken voor kerst non-stop uitgezonden.

#3 – Radio 538

Radio 538

We zijn bij de drie hoogste noteringen van de top tien beste radiozenders aangekomen, en op nummer drie staat Radio 538. Deze commerciële radiozender richt zich met name op jongeren en jongvolwassenen.

Vooral aan de muziekstijl van Radio 538 is dit duidelijk te merken. Populaire diskjockeys draaien veel moderne hits op het gebied van pop-, rock- en dancemuziek. Tevens is de inhoud van de radioprogramma’s op 538 over het algemeen jeugdig.

#2 – Qmusic

Qmusic

Op positie twee van de tien beste radiozenders staat Qmusic. Wat betreft luistercijfers heeft dit commerciële radiostation een indrukwekkende prestatie geleverd. Ondanks dat het station pas sinds 2005 uitzendt in Nederland, heeft het herhaaldelijk de meeste luisteraars gehad.

De vraag is in hoeverre Raad Het Geluid hieraan heeft bijgedragen. Deze legendarische spelshow van Qmusic is immers ongekend populair. Zodra het spel dan ook weer begint, creëert dit grote opschudding over wat het geluid deze keer zou kunnen zijn.

Naast deze spelshows en moderne muziek worden er periodiek grote feesten georganiseerd. Dit gebeurd onder de vlag van Qmusic The Party. Zij geven deze feesten met populaire thema’s zoals Het Foute Uur.

#1 – NPO Radio 2

NPO Radio 2

De absolute topper en allerbeste radiozender van Nederland is Radio 2. Volwassenen tussen de 35 en 55 jaar zijn de primaire doelgroep van deze radiozender. Toch doen ze het ook goed bij luisteraars tussen de 25 en 35 jaar en van 55+.

Radio 2 draait voornamelijk muziek uit de jaren ’80, ’90, ’00 en ’10. De platen uit deze tijd vallen dus goed in de smaak bij het brede scala aan luisteraars.

Tot slot speelt de meest geliefde hitlijst van Nederland uiteraard een grote rol in de populariteit van Radio 2. De Top 2000, welke elk jaar tussen kerst en oud & nieuw compleet wordt uitgezonden, is de best beluisterde hitlijst op de Nederlandse radio. Overigens heeft de lijst haar naam te danken aan de jaarwisseling van 1999-2000, wanneer de hitlijst voor het eerst werd uitgezonden.