Top 10 Beste Series

Top 10 Beste Series ooit

Het samenstellen van één top tien lijst met daarin de top 10 beste series ooit, was een leuke uitdaging. We gingen die dan ook graag aan, want ook wij wilden nou weleens weten wat de beste series ooit zijn. Die behoefte was er vooral, omdat de populariteit van series en de diversiteit in het aanbod de afgelopen jaren fors toeneemt.

Wat zijn de beste series ooit?

Dankzij deze top tien lijst met de beste series krijg je eindelijk antwoord op de vraag “wat zijn de beste series ooit?”. Je kan snel nagaan of je de beste series eigenlijk wel gezien hebt. Als echte serieliefhebber moet je immers wel kunnen meepraten over deze topseries. Ook lees je (zonder spoilers) waar de beste series over gaan en waarom juist deze series de beste series aller tijden zijn.

Om onderbouwd tot een lijst met de tien beste series te komen hebben we diverse toplijsten op websites zoals IMDb, TvMeter.nl en FilmVandaag.nl geanalyseerd. Als je deze series nog niet gezien hebt, moet je ze zeker op je lijst om te kijken zetten. Pak je watchlist er dus maar snel bij!

Bovendien gaan we ook nog allerlei specifieke top tien lijsten van de beste series samenstellen, gebaseerd op soort of genre, maar ook per streamingdienst. Denk hierbij aan lijsten zoals de top 10 beste thrillerseries, de top 10 beste dramaseries, de top 10 beste series op Netflix en de top 10 beste series op Videoland.

De Top 10 van de beste series ooit

Dit is de lijst van de top 10 beste series ooit gemaakt. Volgens meerdere critici en liefhebbers zijn dit, zonder twijfel, de beste series aller tijden. Van alle beste series in de top 10 is beknopt het plot beschreven. Ook kun je lezen wat deze series de beste ooit maakt én bij welke streamingdienst de beste series te zien zijn.

#10 – Friends (1994 – 2004)

236 afleveringen | Amerikaanse komedieserie | Grappige situaties

Friends kijken Netflix

Friends kopen Bol.com

Friends kopen Amazon.nl

De laatste plaats van de top tien beste series is voor de televisieserie Friends. Deze Amerikaanse komedieserie valt onder het zogenaamde sitcom genre. Dit betekent dat de komedie zich vooral afspeelt rondom alledaagse situaties.

Friends

Van 1994 tot 2004 werd de serie uitgezonden op de Amerikaanse televisie. In totaal zijn er tien seizoenen gemaakt, bestaande uit gemiddeld 24 afleveringen per seizoen. Over het algemeen wordt seizoen acht als het beste en meest grappige seizoen van Friends beschouwd.

De serie is gemaakt door David Crane en Marta Kauffman. Bekende acteurs zoals Courteney Cox, David Schwimmer, Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc en Matthew Perry kruipen in de rol van zes vrienden uit Manhattan. We volgen de vrienden rond hun twintigste en dertigste levensjaren en zien ze samen de meest komische situaties meemaken.

#9 – Fargo (2014 – 2020)

41 afleveringen | Spannende dramaserie | Nieuw verhaal per seizoen

Fargo kijken Netflix

Fargo kijken Videoland

Fargo kopen Bol.com

Fargo kopen Amazon.nl

Op de negende plek van de tien beste series vinden we de Amerikaanse serie Fargo. Deze serie is zowel een thriller- als dramaserie, met een vleugje zwarte komedie. Ook is het een zogenaamde anthologieserie, waarbij elk seizoen een compleet nieuw verhaal vertelt.

(2014 - 2020)

Momenteel loopt de serie nog en bestaat deze uit vier seizoenen, waarvan de eerste drie gekeken kunnen worden via Netflix. Het vierde seizoen is echter te zien via de RTL-streamingdienst Videoland. Ieder seizoen bevat tien afleveringen, met uitzondering van seizoen vier die er elf heeft.

De serie is hoofdzakelijk geschreven door Noah Hawley en hij heeft de verhalen in grote lijnen gebaseerd op gelijknamige film uit 1996. Elk seizoen bevat dan ook referenties naar de film. De eerste drie seizoenen werden genomineerd voor meerdere Golden Globes en Emmy Awards, waarvan zowel seizoen één als drie er eentje wisten te verzilveren voor beste acteur. Deze werden gewonnen door Billy Bob Thornton (seizoen 1) en Ewan McGregor (seizoen 3).

#8 – Rick and Morty (2013 – 2020)

41 afleveringen | Komische animatieserie | Origineel en grappig

Rick and Morty kijken Netflix

Rick and Morty kopen Bol.com

Rick and Morty kopen Amazon.nl

Nummertje acht van de beste series is voor enige animatieserie uit deze top tien lijst. De serie Rick and Morty is een volledig getekende komedieserie voor volwassenen en wordt beschouwd als de beste in dit genre, mede dankzij de goede humor en originaliteit.

Rick and Morty (2013 - 2020)

Bedenkers van de serie zijn Justin Roiland en Dan Harmon. Zij maken de serie onder de vlag van het Amerikaanse Cartoon Network, maar in Nederland kan je de serie bekijken op Netflix. Over een periode van zeven jaar zijn er inmiddels vier seizoenen gemaakt.

Rick and Morty volgt de avonturen van de doorgedraaide wetenschapper Rick Sanchez en zijn onrustige kleinzoon Morty. Samen beleven ze de meest gekste en grappigste avonturen, zowel in de huiselijke sfeer als tussen verschillende dimensies.

#7 – True Detective (2014 – 2019)

24 afleveringen | Spannende thrillerserie | Geen doorsnee detective

True Detective kijken Ziggo Movies & Series

True Detective kopen Bol.com

True Detective kopen Amazon.nl

Positie zeven van de top tien beste series aller tijden, wordt ingenomen door de serie True Detective. De naam suggereert misschien een standaard detectiveserie, maar dat is het absoluut niet. De serie bevat krachtige drama, misdaad en thriller elementen. Bovendien is het een zogenaamde anthologieserie, met in elk seizoen een opzichzelfstaand verhaal.

True Detective (2014 - 2019)

Op dit moment bestaat de serie uit drie seizoenen met ieder acht afleveringen. Er zou aan een vierde seizoen worden gewerkt. De rechten van de serie zijn in handen van het Amerikaanse Home Box Office (HBO). Dit betekent dat de afleveringen in Nederland alleen via HBO zelf of via Ziggo zijn te bekijken.

De serie is geschreven en gemaakt door Nic Pizzolatto. In de verschillende seizoenen spelen topacteurs zoals Matthew McConaughey (seizoen 1), Colin Farrell (seizeon 2) en Mahershala Ali (seizoen 3) de rol van spraakmakende personages. Alle seizoenen zijn sterk en goed beoordeeld, maar met name het eerste seizoen ontving hoge ogen van zowel critici als serieliefhebbers.

#6 – Chernobyl (2019)

5 afleveringen | Intense miniserie | Ramp vakkundig nagespeeld

Chernobyl kijken Ziggo Movies & Series

Chernobyl kopen Bol.com

Chernobyl kopen Amazon.nl

Op plek zes van de tien beste series ooit staat de miniserie Chernobyl over de kernramp in Oekraïne, toen nog onderdeel van de voormalige Sovjet-Unie. Deze ramp gebeurde in Chernobyl (Tjernobyl in het Nederlands), waar de naam dus van is afgeleid.

In vijf afleveringen volgen we de gebeurtenissen van deze kernramp tijdens het jaar 1986. Alle fouten die daarbij gemaakt zijn worden bijzonder krachtig in beeld gebracht. Van oorzaak tot bestrijding en afwikkeling van de ramp. Overigens is Chernobyl geen documentaireserie. Alles is zeer kundig nagespeeld door bekende acteurs zoals Jared Harris, Stellan Skarsgård en Emily Watson.

Meerdere betrokkenen van de miniserie ontvingen Golden Globe en Emmy Award nominaties. Maker Craig Mazin, regisseur Johan Renck én acteur Stellan Skarsgård mochten onder meer prijzen in ontvangst nemen.

Chernobyl (2019)

#5 – The Sopranos (1999 – 2007)

86 afleveringen | Beste maffiaserie | Moderne georganiseerde misdaad

The Sopranos kijken Ziggo Movies & Series

The Sopranos kopen Bol.com

The Sopranos kopen Amazon.nl

Halverwege de lijst van de tien beste series ooit, vinden we de serie over de Amerikaans-Italiaanse maffiafamilie The Sopranos. Het unieke aan deze maffiaserie is dat het zich afspeelt in de moderne tijd, zo rond het jaar 2000.

The Sopranos (1999 - 2007)

De serie bevat zes seizoenen met in totaal 86 afleveringen. Elk seizoen heeft zo’n dertien afleveringen, alleen het laatste seizoen bestaat uit twee delen van twaalf en negen afleveringen. De complete serie is gemaakt door David Chase en hij heeft ook het merendeel van alle afleveringen geregisseerd.

Alles in de serie draait om het hoofd en de baas van de familie: Tony Soprano (James Gandolfini). We volgen zijn criminele organisatie in New Jersey en zien hem worstelen met het evenwicht tussen zijn gezinssituatie en de georganiseerde misdaad. Zijn familieleden, psychiater, maffiacollega’s en rivalen, spelen daarbij een prominente rol. Dit geweldige misdaaddrama wordt nog steeds gezien als de beste maffiaserie ooit. Het werd vaak genomineerd en won meerdere onderscheidingen en prijzen.

#4 – Game of Thrones (2011 – 2019)

73 afleveringen | Fantasierijke dramaserie | Meeslepende verhaallijnen

Game of Thrones kijken Ziggo Movies & Series

Game of Thrones kopen Bol.com

Game of Thrones kopen Amazon.nl

Net niet in de top drie beste series staat de drama- en fantasieserie Game of Thrones. In eerste instantie is deze serie gebaseerd op de gelijknamige fantasieboeken van George R. R. Martin. De enorme populariteit van de serie heeft er alleen toe geleid dat het de boekenreeks heeft ingehaald. Hierdoor kon het verhaal er dus gaandeweg niet langer op gebaseerd worden.

Game of Thrones (2011 - 2019)

Game of Thrones bestaat uit acht seizoenen en 73 afleveringen. De eerste zes seizoenen tellen tien afleveringen. De laatste twee respectievelijk zeven en zes afleveringen. In opdracht van HBO is de serie gemaakt door David Benioff en D.B. Weiss. Er spelen veel goede acteurs in met allemaal eigen verhaallijnen van specifieke koninkrijken, bondgenoten en vijanden. Tegelijkertijd zijn deze losse verhaallijnen ook weer met elkaar verwikkeld. Hierdoor wordt er een soort uniek soort spanningsveld gecreëerd, wat de hele serie geweldig interessant maakt om te blijven volgen.

De serie brak alle kijkcijferrecords van televisieseries en heeft wereldwijd een legio aan liefhebbers. Ook critici zijn lovend over de acteerprestaties, de karakters en het omvangrijke verhaal. Dit kwam tot uiting in diverse nominaties en prijzen van de Golden Globe en Emmy Awards. Toch was er ook kritiek, met name op het verloop naar het einde toe. Sommigen vinden de laatste seizoenen minder creatief en uitgewerkt, of zelfs als afgeraffeld overkomen. Kijk en oordeel zelf.

#3 – The Wire (2002 – 2008)

60 afleveringen | Unieke politieserie | Openbarend perspectief

The Wire kijken Videoland

The Wire kopen Bol.com

The Wire kopen Amazon.nl

We zijn aangekomen bij de drie beste series ooit. Op nummer drie vinden we de politieserie The Wire. De serie is ronduit uniek en alles behalve wat je van een doorsnee politieserie verwacht. Toch was het destijds een wat onbekendere serie. De oorzaak hiervan is het grote succes van de serie The Sopranos. Beide series zijn namelijk van HBO en rond dezelfde periode uitgezonden. Hierdoor vielen de kijkcijfers van The Wire in eerste instantie tegen en was er langere tijd minder aandacht voor.

The Wire (2002 - 2008)

Gelukkig is dat inmiddels grotendeels ingehaald. Er wordt nu zelfs door meerdere critici en liefhebbers beweert dat The Wire een nog betere serie is dan The Sopranos. Daarom staat die in deze top 10 lijst met beste series hoger genoteerd, dan de andere hitserie van HBO uit die tijd.

De serie is gemaakt door David Simon, een voormalig politie en misdaadjournalist. Hij schreef het verhaal samen met een aantal boekschrijvers. Het ijzersterke verhaal speelt zich volledig af in de Amerikaanse stad Baltimore. Daar volgen we in vijf seizoenen vanuit verschillende perspectieven het politiekorps. Werkelijk alle belangen en verhoudingen komen hierdoor bloot te liggen. Van de straatdealers op de hoek tot aan de politiechefs en zelfs de burgemeester. De serie zet je soms volledig op het verkeerde been en laat je anders denken over standaard “goed en slecht”.

#2 – Band of Brothers (2001)

10 afleveringen | Beste oorlogsserie | Aangrijpend oorlogsdrama

Band of Brothers kijken Ziggo Movies & Series

Band of Brothers kopen Bol.com

Band of Brothers kopen Amazon.nl

Op de tweede plek van de top tien beste series, staat de oorlogsserie Band of Brothers. Het is een miniserie waarin heftige actiescenes tijdens veldslagen worden afgewisseld met zeer geloofwaardig drama.

De miniserie bestaat uit tien afleveringen. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige historische boek uit 1992 van de schrijver Stephen E. Ambrose. Regisseur Stephen Spielberg en acteur Tom Hanks hebben de serie geproduceerd. In 2001 werd Band of Brothers als eerste uitgezonden op HBO. Het jaar daarop won het zowel een Emmy Award als Golden Globe voor beste miniserie.

Het verhaal speelt zich af rondom de oorlogseenheid Easy Company. We volgen de geschiedenis van soldaten in deze eenheid. Van hun training tot de deelname aan diverse missies in Europa en Japan om einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Alle gebeurtenissen zijn in beeld gebracht op basis van gesprekken met echte veteranen. Ongeacht dat deze feiten hier en daar gedramatiseerd zijn, is het geheel erg bijzonder en intens om te zien.

Band of Brothers (2001)

#1 – Breaking Bad (2008 – 2013)

62 afleveringen | Misdaadserie over drugs | Zeer geloofwaardig drama

Breaking Bad kijken Netflix

Breaking Bad kopen Bol.com

Breaking Bad kopen Amazon.nl

De allerbeste serie ooit is de misdaadserie Breaking Bad. De serie is van het soort neo-western. Dit genre heeft de serie vooral te danken aan de omgeving en setting waarin het gefilmd is, namelijk in en rondom de stad Albuquerque. Dit is een stad in de Amerikaanse staat New Mexico, waar over het algemeen een zonnig en droog klimaat heerst met woestijnachtige landschappen.

Breaking Bad (2008 - 2013)

Maker en producent van de serie is Vince Gilligan. Hij maakte in totaal vijf seizoenen en 62 afleveringen van Breaking Bad. We volgen een deel uit het leven van Walter White (Bryan Cranston). White is een scheikundeleraar en wordt gediagnostiseerd met ernstige longkanker, waarna hij zijn leven letterlijk en figuurlijk helemaal omgooit. Hij besluit de drugscriminaliteit in te gaan en samen met Jesse Pinkman (Aaron Paul) Crystal Meth te gaan produceren. Hiermee wilt hij zoveel mogelijk geld verdienen als nalatenschap voor zijn familie.

Volgens veel critici en liefhebbers is Breaking Bad één van de beste series ooit gemaakt, al dan niet dé beste serie aller tijden. De laatste aflevering behoort zelfs tot de best bekeken serie-aflevering ooit op de Amerikaanse televisie. Bovendien wist de serie tientallen nominaties en prijzen in de wacht te slepen. Tenslotte is de maker (Vince Gilligan) twee jaar na afloop begonnen met Better Call Saul, een prequel van Breaking Bad. Ook is er inmiddels een film van uitgebracht met de naam Breaking Bad Movie (2019).

Gepubliceerd in Top 10 categorie: Series