Top 10 Beste Beleggingen

Top 10 Beste Beleggingen en Investeringen

Geld voor je laten werken en het meer waard laten worden. Dat klinkt als een goed idee. Je kan beleggen of investeren om geld aan het werk te zetten, met als doel de waarde te laten groeien. Echter werkt dat natuurlijk alleen wanneer de beste beleggingen en investeringen worden gekozen. Gelukkig biedt de top 10 beste beleggingen houvast. Dankzij deze top tien lijst van de beste beleggingen, kan jij jouw geld investeren in beleggingen, die echt bij jou passen.

Wat zijn de beste beleggingen?

Er zijn allerlei manieren om geld te beleggen of te investeren. Het is verstandig om eerst naar de eigen portemonnee en het bestedingspatroon te kijken, alvorens men gaat beginnen met beleggen. Niet alle beleggingen zijn immers geschikt voor iedereen.

Sommige investeringen brengen grotere risico’s met zich mee dan andere. Er zijn vele factoren welke de kenmerken van een belegging bepalen. Toch is er een soort van rode draad, op basis waarvan we vrijwel alle beleggingen kunnen onderverdelen. Hierbij doelen we op een actieve of passieve belegging. Over het algemeen geldt dat actief beleggen meer risico’s met zich meebrengt dan passief beleggen.

Maar waarin kan je dan allemaal beleggen en wat zijn dan de beste beleggingen? De top tien beste beleggingen geeft daar een mooi overzicht van.

De Top 10 van de beste beleggingen en investeringen

Lees snel verder zodat jij kunt kiezen voor de beste beleggingen en investeringen. Blijf hierbij rekening houden met welke belegging bij jou past. Bovendien is het belangrijk om bewust te zijn van het feit dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Des te belangrijker is het dus om je goed te oriënteren. Deze tien beste beleggingen zijn uitermate geschikt om meer kennis op te doen van diverse soorten investeringen.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt jouw inleg verliezen.

#10 – Pensioen

Onderaan de lijst van de top tien beste beleggingen staat het pensioen. Er zijn verschillende soorten pensioen, maar hier wordt het zogenaamde ouderdomspensioen voor op latere leeftijd bedoelt.

Pensioen
Pensioen beleggen voor op latere leeftijd

Wanneer we de pensioengerechtigde leeftijd eenmaal bereiken, ontvangen we een AOW-uitkering van de overheid. Om deze uitkering te verreiken, betalen vrijwel alle werkende Nederlanders maandelijks een aanvullend pensioen. Dit wordt de pensioenpremie genoemd. Een premie die doorgaans automatisch wordt verrekend op de salarisstrook. Naarmate men ouder wordt en langer werkt, neemt de hoogte van de pensioenpremie toe.

De premies worden meestal belegd in een pensioenfonds. Dit fonds investeert jouw pensioen vervolgens in zoveel mogelijk passieve beleggingen. Uiteindelijk moet dit fonds de betaalde premie namelijk aan jou gaan uitkeren, bovenop de AOW-uitkering. Hierdoor heb je een solide inkomstenbron met wat meer bestedingsruimte voor op je oude dag.

#9 – Sparen

Op plek negen van de tien beste beleggingen vinden we het sparen van geld. Misschien associeer je sparen niet direct met beleggen of investeren. Ondanks dat het één van de meest passieve vormen is van beleggen, investeer je met sparen jouw geld weldegelijk in jezelf. In de regel voor onverwachte uitgaven of voor een langere termijn doel.

Sparen
Het spaarvarken staat symbool voor geld sparen

Nederlanders zijn nog steeds één van de meest spaarzame volkeren ter wereld. Afgezien van het feit dat spaarrentes steeds lager worden, zetten we ons geld nog steeds graag op de spaarrekening. We zien het massaal als een veilige haven, met zo min mogelijk risico’s voor later. En ergens is dat natuurlijk ook zo.

De kans dat de bank die jouw spaargeld beheert omvalt, is zeer klein. Tegelijkertijd is het niet onmogelijk. We herinneren ons allemaal nog de kredietcrisis van 2008, toen er weldegelijk banken omvielen en mensen onder meer hun spaargeld kwijt raakten. Gelukkig is nadien het zogenaamde depositogarantiestelsel opgezet. Dit stelsel garandeert dat spaargelden tot 100.000 euro altijd worden vergoed.

#8 – Alternatieve beleggingen

Nummer acht wordt vertegenwoordigd door zogenaamde alternatieve beleggingen. Bij alternatief beleggen of investeren, is de waarde ontwikkeling van het product, niet direct gekoppeld aan een financiële markt.

Alternatieve beleggingen
Het kopen van schilderkunst is een voorbeeld van alternatief belggen

Er zijn allerlei soorten alternatieve beleggingen op te noemen. Voorbeelden van alternatief beleggen is het investeren in kunst, antiek, sieraden, klassieke auto’s of drank zoals wijn, champagne of whisky. Eigenlijk elk product wat exclusiviteit in zich heeft, kan ervoor in aanmerking komen. Bij het kopen van deze bijzondere producten, verwacht men dat ze door hun exclusiviteit steeds meer waard worden.

Alternatief beleggen is met name geschikt voor echte liefhebbers van specifieke producten. Iemand die bijvoorbeeld een groot bewonderaar is van kunst of klassieke auto’s, kan ontzettend gelukkig worden door het kopen ervan. Naarmate deze exclusieve producten dan langer in bezit zijn, is er een kans dat ze meer waard worden. Daardoor is het kopen van zo’n product, al dan niet bewust of onbewust, ook een belegging of investering voor de toekomst.

#7 – Beleggingsfondsen

Op positie zeven van de top tien beste beleggingen staan de beleggingsfondsen. Investeren in een beleggingsfonds kan als één van de meest collectieve manieren van beleggen worden gezien. Er wordt namelijk ingelegd geld van meerdere beleggers verzameld en gezamenlijk geïnvesteerd.

Beleggingsfondsen komen voor in allerlei soorten en maten. Over het algemeen kan er gekozen worden voor een actief of passief beleggingsfonds. Daarbij hebben de meer passieve fondsen meestal een lager risicoprofiel.

Daarnaast kennen de fondsen verschillen in samenstelling. Sommige beleggingsfondsen bestaan bijvoorbeeld alleen uit aandelen, vastgoed of obligaties. Andere fondsen bevatten daarentegen juist een mix van deze objecten. Het is dus belangrijk om je goed te oriënteren op het risicoprofiel en de samenstelling van een beleggingsfonds, voordat je besluit te investeren.

#6 – Cryptomunten

Op plek zes van de beste beleggingen vinden we ronduit de meest risicovolle belegging van deze top tien lijst. Tegelijkertijd is het beleggen in cyptomunten een manier van investeren, waar we niet langer omheen kunnen. Houd er alleen rekening mee dat dit een actieve belegging is, gekenmerkt door veel volatiliteit.

Cryptomunten
De Bitcoin is verreweg de meest bekende cryptomunt

Gezien het grote risico van cryptomunten kopen, is het belangrijk om eerst voldoende kennis op te doen van crypto’s en de bijhorende blockchain technologie. Gelukkig is er steeds meer toegankelijke informatie beschikbaar op het internet. Tevens neemt de berichtgeving in het nieuws alsmaar toe. Dankzij deze bronnen kan er dus veel kennis worden vergaard over cryptovaluta.

Zodra je voldoende kennis hebt opgedaan, ben je klaar om te beginnen met het investeren in cryptovaluta. Nu moet je alleen nog de juiste cryptomunten kopen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. De tien beste cryptomunten kunnen je daarbij op weg helpen.

#5 – Obligaties

Halverwege de top tien lijst met beste beleggingen staan obligaties. Eigenlijk is een obligatie een ander woord voor het schuldbewijs van een lening. Deze schuldbewijzen kan men kopen om te beleggen in obligaties. Over het algemeen wordt het kopen van obligaties gezien als passieve belegging.

Obligaties
Verouderde obligatie op papier, tegenwoordig vrijwel altijd digitaal

Obligaties worden door allerlei verschillende bedrijven en overheden uitgegeven. In de regel wordt dat gedaan om bepaalde investeringen te kunnen financieren. Met een obligatie als belegging, leen je dus als het ware geld uit aan een bepaalde instantie. De looptijd varieert daarbij van kortlopend (enkele jaren) tot langlopend (meerdere jaren).

Voor de obligatie ontvang je gedurende de looptijd rente. Deze rente is doorgaans hoger, naarmate het risico van terugbetaling kleiner is. Obligaties kopen van instabiele bedrijven of overheden, is dus een belegging met meer risico, maar kan uiteindelijk ook meer opleveren.

#4 – Grondstoffen

Grondstoffen, in de beleggingswereld ook wel commodities genoemd, hebben net niet de top drie van de tien beste beleggingen gehaald. Toch is nummer vier een mooie positie voor deze manier van beleggen.

Grondstoffen
Goud is een populaire grondstof om in te beleggen

Bij het kopen van grondstoffen kan er letterlijk aan allerlei soorten materialen worden gedacht. Van edelmetalen zoals goud, zilver en koper, tot aan ruwe olie voor de industrie of graan voor de voedingssector. Om te investeren in grondstoffen kan men ze daadwerkelijk fysiek aankopen. Je kunt bijvoorbeeld een klomp goud kopen en thuis in een kluis leggen, een zak graan in de schuur opbergen of een vat olie in je tuin zetten. Echter is meestal niet praktisch en dus ongebruikelijk.

Vaak wordt er dan ook in zogenaamde termijncontracten van grondstoffen belegd. Daarin worden bepaalde prijs- en leveringsafspraken met betrekking tot een specifieke commodity vastgelegd. Hiermee vertegenwoordig het termijncontract uiteindelijk de waarde van de betreffende grondstof belegging.

#3 – ETF’s

Positie drie van de beste beleggingen wordt ingenomen door ETF’s. Een ETF staat voor een Exchange Traded Fund, maar beleggers noemen het ook vaak een indextracker. Sinds 2002 kan men investeren in dit beleggingsproduct en daarmee het één van de nieuwste manieren van beleggen. In basis bevat een ETF meerdere beleggingsobjecten waarvan het de indexkoers volgt.

ETF's
Indexkoersen van wereldwijde beurzen in de krant

Bij het beleggen in een ETF wordt er eigenlijk een mandje met beleggingsproducten gekocht. Dit mandje kan allerlei soorten financiële producten bevatten. Het kan worden vergeleken met een winkelmandje in de supermarkt. Daar kunnen uiteenlopende producten in worden opgenomen, of verschillende producten van een specifieke categorie zoals groente en fruit. Dat geldt ook voor een ETF. Deze kan van alles wat bevatten, of bijvoorbeeld alleen specifieke aandelen uit een bepaalde sector.

Overigens worden ETF’s door veel beleggers gezien als moderne beleggingsfondsen. In principe wordt er namelijk, net als bij een beleggingsfonds, zo gespreid mogelijk belegd. Echter heeft een ETF-belegger, zelf meer keuze en grip over waar het geld in wordt geïnvesteerd. Het is dus een mooie belegging, voor de wat actievere investeerder.

#2 – Aandelen

Op plek twee van de top tien beste beleggingen staat de meest klassieke soort belegging. Verhandelbare aandelen kopen en verkopen wordt al sinds de 17e eeuw gedaan. Maar ook vandaag de dag is het nog steeds één van de meest populaire manieren van beleggen.

Een interessant feit is trouwens dat aandelen een Nederlandse uitvinding zijn. In 1602 werden deze namelijk voor het eerst uitgegeven door de VOC. Dit deden ze om hun overzeese activiteiten te financieren. Men kocht de aandelen van een bepaald handelsschip. Wanneer dit schip na een lange reis met het afgesproken handelswaar terugkwam, kon de waarde van het aandeel zijn toegenomen.

Digitale koersinformatie van aandelen

Tegenwoordig is beleggen in aandelen met name een digitale aangelegenheid. Zogenaamde brokers maken de aandelenmarkt via het internet toegankelijk. Door je simpelweg online te registreren bij een broker, kan je direct beginnen met het kopen van aandelen. Met het investeren in aandelen koop je als het ware een stukje van een bedrijf. Kijk dus goed welke bedrijven goede resultaten boeken en voldoende toekomstperspectief hebben.

#1 – Vastgoed

De absolute nummer één en allerbeste belegging is vastgoed. In de financiële wereld is “The Housing Market Is Rock Solid” niet voor niets een veel gehoorde uitspraak.

Woningen kopen is een voorbeeld van beleggen in vastgoed

Bij beleggen in vastgoed is het essentieel om gefundeerd onderzoek te doen naar de locatie en functie van de woningen of gebouwen. Dit kan immers niet los worden gezien van de bouwkundige waarde. Sterker nog, meestal bepalen deze factoren voor het grootste deel de huidige en toekomstige waarde van het vastgoed.

Een nadeel van vastgoed zijn alleen de hoge kosten. Het is niet makkelijk om zomaar positie te nemen. Weinig mensen hebben de financiële middelen om zomaar een paar kantoorpanden of woningen te kopen. Gelukkig zijn er voor deze groep hedendaags genoeg mogelijkheden, om toch in vastgoed te kunnen beleggen. Er bestaan bijvoorbeeld ETF’s of beleggingsfondsen, waarvan de waarde vertegenwoordigd wordt door vastgoed gerelateerde producten.