Top 10 Beste Voetballers

Top 10 Beste Voetballers ooit

Vraag een willekeurig iemand om een sport te noemen die het eerste in hem of haar opkomt, en men zegt waarschijnlijk voetbal. Voetballen is wat dat betreft een echte top of mind sport. Iedereen kent de sport en kan er in zekere zin over meepraten. De resultaten van voetbalclubs zijn dan ook een terugkomend gespreksonderwerp met familie, vrienden, kennissen of collega’s. Naast de resultaten gaat het vaak over de voetballers zelf die bij de clubs spelen. Welke hebben er de afgelopen tijd het beste, goed of juist slecht gespeeld? En wie zijn nou eigenlijk de top 10 beste voetballers ooit?

In Nederland, maar ook in Europa en wereldwijd, is voetballen nog steeds één van de meest beoefende en populairste sporten. Overal in de maatschappij komen we het voetbal tegen. Van kleine amateurclubs in de buurt, tot voetbal op hoger en professioneel niveau bij grotere clubs. Van live voetbalprogramma’s en wedstrijden op televisie, tot aan dagelijks voetbalnieuws op de radio. Maar ook het spelen van voetbalgames zoals FIFA of PES is een geliefde bezigheid onder zowel de jeugd als volwassenen.

Wie zijn de beste voetballers ooit?

Bij vrijwel alle sportprogramma’s en ander entertainment omtrent het voetbal, gaat het om de prestaties van voetbalclubs. Deze prestaties worden voor het grootste deel afgemeten aan de voetbalteams en de voetballers die hiervoor spelen. De beste voetballer op het veld kan immers hét verschil maken in een wedstrijd. Maar van al deze spelers blijft de vraag: “wie zijn de beste voetballers ooit?”.

Er spelen heel veel goede voetballers met allemaal hun eigen individuele kwaliteiten. Toch zijn er een aantal voetballers die zo uniek zijn of waren, waardoor ze behoren tot de beste voetbalspelers ter wereld. In deze top 10 lijst met de beste voetballers ooit, hebben we de tien beste voetballers aller tijden onder elkaar gezet.

De Top 10 van de beste voetballers ooit

Dit is de top 10 van de beste voetballers aller tijden. Al deze beste voetballers hebben ooit ergens ter wereld gespeeld, op het hoogst haalbare niveau in de voetbalsport. Je leest hier waarom juist deze tien voetballers de beste zijn. Ook hebben we bij de meeste voetballers een YouTube video toegevoegd, waarin hun unieke voetbalkwaliteiten en beste doelpunten zijn te bewonderen.

#10 – Michel Platini

Aanvoerder van de top 10 lijst met beste voetballers ooit, is de Franse speler Michel Platini. De achternaam van Platini klinkt misschien Italiaans, maar zijn volledige naam bewijst direct het tegendeel. Die luistert namelijk naar Michel François Platini. Tijdens zijn voetbalcarrière had hij tevens Le Roi (De Koning) als bijnaam. Die kreeg hij door zijn hoge voetballend vermogen en de leiderschapsrol, die hij op het veld innam.

Michel Platini
Foto: Wikipedia

Tijdens zijn carrière als profvoetballer kwam Platini uit voor de Franse voetbalclubs Nancy en Saint-Étienne. Later speelde hij ook nog voor de Italiaanse voetbalclub Juventus. Daar mocht hij in 1985 de Ballon d’Or voor beste voetbalspeler van Europa in ontvangst nemen. Verder was hij international van het Franse voetbalteam. Hiermee veroverde hij op het EK 1984 de Europese titel en werd hij topscorer van het toernooi.

Het beste van voetballer Michel Platini

De afgelopen jaren is Platini met name bekend geworden om zijn rol als coach en later als voorzitter van de UEFA. Deze laatste functie eindigde voor hem met een dieptepunt in zijn carrière. In 2015 werd hij namelijk door het FIFA Ethics Commitee geschorst voor belangenverstrengeling. Sindsdien is Platini grotendeels verdwenen van het voetbaltoneel.

#9 – Alfredo Di Stefano

Op de negende positie van de top tien beste voetballers staat de Argentijn Alfredo Di Stefano. Liefhebbers noemden de voetballer Saeta Rubia, dat Blonde Pijl betekent. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn snelheid op het veld en opvallende blonde haren. Di Stefano was een uitstekende voetballer die vooral bekend stond om zijn tactisch inzicht en creatieve visie op het voetbalspel. Uniek aan hem was dan ook dat hij overal op het veld kon spelen en werd ingezet.

De meeste bekendheid kreeg Alfredo Di Stefano tijdens zijn voetbalcarrière bij de Spaanse club Real Madrid. Hij was daar onmisbaar en hielp de club bij het meermaals winnen van de competitie en de Europese titel in de jaren ’50. Real Madrid stond toen in totaal vijf keer in de finale. Tijdens al deze cruciale wedstrijden was Di Stefano trefzeker. Verder kwam hij ook uit als international voor de nationale teams van zowel Argentinië, Spanje en Colombia. In die tijd was het voor voetballers gebruikelijker om voor meerdere landen in actie te komen.

Alfredo Di Stefano
Foto: Wikipedia

Tenslotte kreeg Di Stefano ook twee keer de Ballon d’Or voor beste voetballer uitgereikt. Dit was in de jaren 1957 en 1959. Uiteindelijk overleed hij in 2014 op 88-jarige leeftijd aan een hartaanval. Desondanks staat Di Stefano vandaag de dag nog steeds in de toplijst van best scorende voetballers ooit. Deze notering heeft hij in de Spaanse competitie én bij Real Madrid.

#8 – Franz Beckenbauer

Plek acht van de top 10 beste voetballers ooit wordt ingenomen door de Duitse speler Franz Beckenbauer. In Duitsland en daarbuiten werd hij ook wel Der Kaiser (De Keizer) genoemd. Deze naam had hij te danken aan zijn elegante voetbalstijl en krachtige leiderschap op het veld. De notering van Beckenbauer in deze top tien lijst is extra bijzonder, omdat hij de enige echte verdediger is uit het rijtje. Daarmee kunnen we dus eigenlijk stellen dat Franz Beckenbauer de beste verdediger ooit is.

Het grootste deel van z’n carrière speelde Beckenbauer voor de Duitse voetbalclub Bayern München. In totaal kwam hij maar liefst 427 keer uit voor deze club. Later speelde hij nog tientallen wedstrijden voor Hamburger SV en de Amerikaanse voetbalclub New York Cosmos. Daarnaast was hij onderdeel van het West-Duitse nationaal elftal. Hier speelde hij in totaal 103 interlands voor en was later, van 1984 tot 1990, ook de bondscoach.

Franz Beckenbauer
Foto: Wikipedia

Top doelpunten van de beste verdediger ooit – Franz Beckenbauer

Beckenbauer werd tweemaal bekroond tot Europees voetballer van het jaar. Maar ook als trainer en coach was hij zeer succesvol. Hij is één van de weinigen die de FIFA Wereldbeker zowel als voetballer én als bondscoach heeft weten te winnen.

#7 – Zinedine Zidane

Op nummer zeven van de top tien beste voetballers ooit, staat de Frans voetballer Zinedine Zidane, met als bijnaam Zizou. Naast zijn Franse nationaliteit is hij gedeeltelijk van Algerijnse afkomst. Met zijn aantrekkelijke manier van spelen en indrukwekkende balkunsten, groeide Zidane uit tot een voetballegende bij diverse profclubs. Hij speelde voor AS Cannes, FC Girondins de Bordeaux, Juventus en Real Madrid. Vooral in zijn tijd bij Juventus en Real Madrid kreeg Zidane veel lof door het winnen van beide landstitels, de nationale bekers, de Super Cup en de Champions League. Bovendien werd hij door de FIFA maar liefst vier keer uitgeroepen tot speler van het jaar.

Verder was Zidane ook succesvol als international. Hij was de aanvoerder van het Frans nationaal team, waarmee hij in 1998 de wereldbeker won. Ook werd hij in 2006 op het WK in Duitsland uitgeroepen tot speler van het toernooi. Dit gebeurde ondanks de schande aan het eind van zijn carrière. In de finale tegen Italië gaf hij toen de beruchte kopstoot aan Marco Matterazi. Hij kreeg direct rood en moest het veld verlaten.

Zinedine Zidane
Foto: Wikipedia

Het beste van voetballer Zinedine Zidane

Momenteel is Zidane nog actief als professioneel coach voor de Spaanse voetbalclub Real Madrid, waar hij zelf ook vijf seizoenen voor uitkwam als speler.

#6 – Eusébio

Plek zes van de top 10 beste voetballers aller tijden is voor de Portugees Eusébio da Silva. Eusébio had een Mozambikaanse achtergrond en was tussen 1957 en 1979 actief als profvoetballer. Met name in Portugal en Mozambique was hij razend populair, maar ook daarbuiten. Hij wordt wereldwijd dan ook nog steeds gezien als één van de beste voetballers aller tijden.

In totaal speelde Eusébio 745 wedstrijden als aanvaller op het hoogste niveau. Hij maakte in deze wedstrijden maar liefst 733 doelpunten. 64 van die wedstrijden en 41 van die doelpunten, waren in dienst van het Portugees nationaal elftal. Tot aan 2005 was Eusébio met deze aantallen, de best scorende Portugees international ooit. Verder maakte hij vooral indruk tijdens zijn periode bij SL Benfica, waar hij van 1960 tot 1975 onder contract stond.

Eusebio
Foto: Wikipedia

Eusébio stond vooral bekend om zijn doeltreffendheid en won met SL Benfica elf keer de landstitel, vijf keer de beker en één keer de Europacup 1 (tegenwoordig Champions League). De kroon op zijn voetbalcarrière was de uitreiking van de Gouden Schoen, welke hij als eerste voetballer in 1968 mocht ontvangen. Jaren later, op 5 januari 2014, overleed de voetballegende op 71-jarige leeftijd aan een hartstilstand. De voetballiefhebbers uit Mozambique en Portugal zullen deze voetballegende nooit vergeten.

#5 – Cristiano Ronaldo

Halverwege de top 10 lijst met de beste voetballers aller tijden vinden we Cristiano Ronaldo. In het prille begin van zijn carrière werd de Portugees voetballer nog weleens verward met zijn Braziliaanse naamgenoot. Echter was dat al snel voorbij, toen C. Ronaldo zich als ware atleet in raptempo begon te ontplooien tot één van de beste voetballers ooit.

Ronaldo heeft een indrukwekkende staat van dienst bij de grootste profclubs van Europa en als Portugees international. Hij speelde honderden wedstrijden voor Sporting CB, Manchester United en Real Madrid. Voor die laatstgenoemde speelde hij het langste en heeft hij de meeste competitie- en toernooiprijzen gewonnen. Bovendien maakte Ronaldo het Portugese elftal in 2016 voor het eerst de winnaar van een groot eindtoernooi. In dat jaar werden ze namelijk onder zijn rol als aanvoerder Europees kampioen. Overigens heeft Ronaldo in 2018 Real Madrid verlaten. Sindsdien speelt hij voor de Italiaanse voetbalclub Juventus.

Cristiano Ronaldo
Foto: Wikipedia

Het beste van voetballer Cristiano Ronaldo bij Real Madrid

Verder vestigde de Portugees het ene na het andere voetbalrecord. Zo is Ronaldo meerdere seizoenen de best scorende voetballer ooit geweest, van zowel de Spaanse competitie als van de Champions League. Ook won hij maar liefst vijf keer de Ballon d’Or voor beste Europese voetballer ter wereld. Tenslotte is Cristiano Ronaldo in 2020 door de Globe Soccer Awards gekroond tot beste voetballer van de eeuw.

#4 – Lionel Messi

Net niet in de top drie, maar op nummer vier van de top 10 beste voetballers ooit, staat Lionel Messi. De Argentijnse speler wordt beschouwd als één van de beste voetballers ter wereld. Messi valt sinds zijn jeugd al op door zijn kleine lichaamsbouw en enorme voetbaltalent. Met zijn snelle voetbewegingen, vlotte dribbels en sterke linkerbeen, geeft hij sinds het begin van zijn voetbalcarrière, vrijwel elke tegenstander het nakijken. Messi is dan ook zo’n typische voetbalspeler, die met de bal aan z’n voet sneller is dan zonder bal.

Lionel Messi
Foto: Wikipedia

Het merendeel van de beste voetballers ter wereld, heeft bij verschillende profclubs gespeeld. Messi daarentegen, voetbalt al sinds zijn jonge jaren bij de Spaanse voetbalclub Barcelona. Toch zijn de prestaties en resultaten er zeker niet minder om. Met Barcelona won hij namelijk maar liefst tien keer de La Liga (Spaanse competitie). Bovendien wist hij ook vier keer de Champions League te winnen. In al die succesvolle wedstrijden en seizoenen, wist Messi een aantal mooie voetbalrecords op zijn naam te zetten. Zo heeft hij de meeste doelpunten gemaakt in de La Liga en won hij met zes keer, de meeste Ballon d’Or prijzen ooit voor beste voetballer.

Het beste van voetballer Lionel Messi

Door Messi’s indrukwekkende prestaties bij Barcelona, waren er hoge verwachtingen van hem als international. Helaas heeft hij met het Argentijns elftal deze prestaties niet kunnen evenaren. Hij heeft met Argentinië weliswaar deelgenomen aan vier WK’s, maar wist geen grote prijzen te winnen. Dit in tegenstelling tot landgenoot Diego Maradona, waar het voetbalfenomeen Messi vaak mee wordt vergeleken.

#3 – Johan Cruijff

De derde positie van de top tien beste voetballers wordt ingenomen Johan Cruijff. Cruijff was een Nederlands topvoetballer en later professioneel coach. Wereldwijd wordt hij beschouwd als één van de beste voetballers aller tijden. Hij won maar liefst drie keer de Ballon d’Or en werd met name geroemd om zijn handelingssnelheid, startsnelheid, techniek en spelinzicht. Samen met Rinus Michels wordt Cruijff tevens gezien als de grondlegger van het moderne (totaal)voetbal. Dat is een speelstijl waarbij spelers voortdurend van positie wisselen en elkaars taken op het veld overnemen.

Johan Cruijff
Foto: Wikipedia

Cruijff speelde in totaal 520 officiële wedstrijden op het hoogste niveau, vrijwel altijd met rugnummer 14. Hij kwam hierbij 291 keer aan scoren toe. Met AFC Ajax won hij de meeste prijzen en zelfs drie keer de Europacup 1 (nu Champions League) achter elkaar. Iets wat alleen Bayern München en Real Madrid later nog wisten te evenaren. Verder kwam Cruijff 48 keer uit voor het Nederlands elftal. Als international van oranje maakte hij 33 doelpunten en behaalde hij de tweede plek tijdens het WK van 1974. Tijdens dit eindtoernooi werd, de nog altijd beruchte finale, verloren van Duitsland.

De beste doelpunten van voetballer Johan Cruijff bij Ajax

Na zijn carrière als profvoetballer werd Cruijff voetbalcoach. Tussen 1985 en 1996 gaf hij leiding aan AFC Ajax en FC Barcelona. Daarnaast heeft hij zich ook op maatschappelijk gebied ingezet voor het voetbal, door middel van de Johan Cruijff Foundation. Met deze stichting bracht hij wereldwijd kinderen aan het voetbal. Op 24 maart 2016 overleed Cruijff op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

#2 – Diego Maradona

Op plek twee van de tien beste voetballers aller tijden staat Maradona, ook wel bekend als “El Pibe de Oro” (“The Golden Boy”). Zijn volledige naam is Diego Armando Maradona. De Argentijns voetballer wordt breed gezien als één van de beste voetballers ooit. Deze status werd begin deze eeuw bekroond met het winnen van de FIFA Player of the Century prijs.

Lionel Messi wordt vaak vergeleken met Maradona, en dat is niet alleen omdat hij dezelfde nationaliteit heeft. Net als Messi was Maradona de nummer 10 op het veld en ook hij had een kleine lichaamsbouw. Echter kan je die lengte beter beschouwen als z’n geheime wapen. Hierdoor dribbelde hij namelijk met het grootste gemak langs z’n tegenstanders. Maar ook zijn spelinzicht, passes en balcontrole waren van uitzonderlijke kwaliteit.

Diego Maradona
Foto: Wikipedia

Het beste van voetballer Diego Maradona

In totaal speelde Maradona 582 wedstrijden op professioneel niveau, voor diverse clubs in Argentinië en Europa en het nationale elftal. Tijdens zijn optreden in deze wedstrijden, maakte hij maar liefst 293 doelpunten. Na z’n carrière als profvoetballer, is hij van 2008 tot 2010 bondscoach geweest van Argentinië. Daarnaast is hij coach geweest van diverse profclubs in de hoogste Argentijnse voetbalcompetitie, de Primera División. Op 25 november 2020 overleed Maradona op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

#1 – Pelé

De allerbeste voetballer ooit is Pelé. Zijn officiële naam is Edson Arantes do Nascimento en hij werd geboren op 23 oktober 1940 in Brazilië. Deze Braziliaans aanvaller wordt wereldwijd gezien als de beste voetballer aller tijden, met name door zijn ongekend hoog scorend vermogen.

Hij speelde van 1953 tot 1977 op professioneel niveau voor de voetbalclubs Bauru, Santos en New York Cosmos. Ook was hij Braziliaans international van 1957 tot 1971. Tijdens zijn voetbalcarrière maakte hij in totaal 1279 doelpunten in 1363 wedstrijden, wat tot de dag van vandaag een wereldrecord is. Gemiddeld maakte Pelé dus in bijna elke wedstrijd die hij speelde heeft een doelpunt.

Pele
Foto: Wikipedia

Naast zijn succesvolle rol als scorende spits, was hij ook erg goed in de rol als spelmaker (nummer 10) op het veld. Hij dribbelde zeer behendig langs zijn tegenstanders en gaf de mooiste assists dankzij z’n goede passkwaliteiten. Gedurende zijn voetbalcarrière mocht Pelé vele onderscheidingen en prijzen in ontvangst nemen. Hij is een legende in de voetbalsport en nog steeds een nationale held in Brazilië.

Sinds december 2021 werd Pelé behandeld voor darmkanker. Op 29 december 2022 overleed hij aan de gevolgen hiervan. Maar in de voetbalwereld leeft zijn naam ongetwijfeld eeuwig voort.

Gepubliceerd in Top 10 categorie: Sport